Tot mai multe firme clujene se reinventează în contextul pandemiei. Companii din domeniul cosmeticelor, textilelor sau al publicității și-au adaptat producția la dezinfectanți, combinezoane, viziere sau măști de protecție.

După compania de cosmetice Farmec, care pregătește producția în masă de dezinfectanți (biocizi) și alte companii și-au adaptat oferta la nevoile actuale ale societății.
Viziere pentru spitale, ecrane din plexiglas pentru magazine
O parte dintre ecranele de protecție, din plexiglas, folosite în pandemie de vânzătorii din hipermarketuri sau mici magazine locale sunt produse în Cluj, de PMA Invest, un grup de firme cu 60 de angajați. Mii de viziere, de uz medical și comercial, dar și alte dispozitive au ieșit pe poarta atelierului specializat anterior în realizarea de materiale publicitare.
„Facem acele viziere care se pot folosi și în domeniul medical, dar la fel de bine în domeniul public, în măcelării, magazine. Pe lângă vizierele acestea, mai facem și ecrane de protecție pentru ghișee și tejghele. Un alt produs pe care l-am făcut este ecranul de intubare, ca un fel de acvariu care se pune pe pat, deasupra capului, în momentul în care doctorul face intubarea pacientului. Acesta este strict pentru uz medical, a explicat managerul de produs al companiei, PMA Invest, Iolanda Nagyi.
Firma a mai realizat și o protecție de pat, medical, chiar dacă într-un exemplar, care a fost distribuită la Unitatea de Primiri Urgențe.
„Fiind vorba de UPU, unde sunt pacienți cu diferite boli, dacă un bolnav este suspect de coronavirus, i se pune această protecție peste patul în care se află, până este trimis pe secție, pentru a-i proteja pe ceilalți pacienți, care se află în aceeași încăpere cu el”, a spus reprezentantul companiei.
Prin reorientarea activității, firma a fost capabilă să își păstreze majoritatea angajaților în activitate, chiar dacă unii muncesc de acasă.
Vânzări și donații
Firma a donat sute de viziere către spitale clujene, dar și o parte din cele vândute se regăsesc în donații ulterioare – situație în care și prețul de comercializare a fost unul redus. Astfel, o companie de construcții din Cluj a cumpărat 200 de viziere pentru a le dona Spitalului de Boli Infecțioase. O firmă de trotinete electrice din București a comandat la rândul ei 1.000 de viziere pentru un spital din Suceava și altele două din București, respectiv județul Neamț.
De la lenjerie intimă la măști de protecție
Compania clujeană producătoare de lenjerie intimă, Piera, cu 80 de salariați, a trecut, de la mijlocul lunii martie, la realizarea de măști de protecție, din materiale textile. Mai exact, bumbac. Chiar dacă produsele sunt strict de uz personal, angajații din halele de producție au astfel de lucru în continuare.
“Deja se limita accesul și se restricționa puțin circulația, nu aveam campanii de vânzări, am oprit distribuția, clienții noștri au început să își închidă magazinele, iar cifra noastră de afaceri era blocată în acel moment. Noi producem ca să vindem peste o lună, nu producem astăzi ca să vindem mâine; atunci am oprit tot ce era pe linia de producție pentru că ne-am gândit că nu o să ceară nimeni produsele noastre peste o lună, noi având deja stocuri, de altfel… Și am spus că decât să las fetele (care lucrează la mașinile de cusut, n.red.) acasă, având acest material de bumbac 100%, am zis că putem să facem ceva util și să donăm și să vindem”, a spus pentru EBS Radio Gabriela Cârstea, administratorul firmei.
Managerul admite că soluția adaptării produselor la unele necesare pe timp de pandemie – gama ar putea fi extinsă – este una conjuncturală și că este greu să fie viabilă pe termen lung.
Combinezoane made in Florești
Chiar dacă au doar cinci-șase angajați, alte firme au mers și mai departe și au început chiar producția de combinezoane medicale, care sunt foarte dificil de procurat din import.
Sebastian, administratorul unei firme de servicii de croitorie și textile din Florești, cu doar 5 angajați, s-a hotărât astfel să reprofileze, cel puțin temporar, societatea comercială. Cumpără materia primă de la o firmă din alt județ, care o importă la rândul său, dar care spre nemulțumirea sa, a dublat în ultima perioadă prețul.
Cererea este pe măsură, atât din partea spitalelor, cât și a unor companii din alte domenii, precum brutăriile.
„Lucrăm 20 de ore pe zi, cu 3 ore pauză, la fiecare 5-6 ore, cum vrea omul, cum putem îi ajutăm, să mergem înainte. Avem comenzi, luăm comenzi din toată țara, azi (luni, n.red.), până la 16.30 am luat comenzi de 2.800 de bucăți și așteaptăm până joi, vineri să pot să fac ofertele celelalte. Pe vineri sigur le livrez, până joi în proporție de 50%”, spune bărbatul, care mărturisește că atât el, cât și angajații săi sunt în continuu proces de învățare a modului de fabricație.
Peste 30.000 de cereri de șomaj tehnic, în județul Cluj
În același timp, efectul pandemiei se resimte în economia clujeană. Până la sfârștiul săpămânii trecuute, în județul Cluj au fost depuse solicitări de șomaj tehnic pentru mai bine de 30.000 de angajați. Clujul este lider, din acest punct de vedere, la nivel național.
Opinia specialistului: „Criza înseamnă și oportunități!”
O situație de criză nu exclude însă și unele oportunități, care răspund nevoilor societății, a spus într-o discuție recentă cu EBS Radio economistul Iosif Pop, preșdinte al grupului de investiții Imo Finance, din Cluj.
„Aproape că ne-am întors în anii 1990-1995, în care ni s-a deschis o piață foarte largă în care cine a avut curajul s-a poziționat și a făcut ceva. Astfel de oportunități sunt extrem de multe, uitați-vă că nu avem măști, nu avem combinezoane pentru medici, s-au oprit fabrici de confecții, ca să nu mai importăm. Pentru că s-a terminat stocul acolo de unde importam…”, a spus specialistul.
Ovidiu Cornea