Depeşari versus rockeri!

Una dintre marile rivalităţi care mi-au colorat copilăria a fost, în anii ’80, între fanii trupei Depeche Mode şi iubitorii de muzică rock.

De la atitudine şi până la codul vestimentar, totul era în antiteză, prin licee şi pe stradă depeşarii se contrau peste tot cu rockerii. Nu îmi amintesc ca totul să fi degenerat vreodată într-un conflict sângeros, însă mereu plana umbra celuilalt, parcă mai întunecată şi mai plină de dispreţ. Nu aveam multe în comunism, dar dacă puneai mâna pe o casetă cu Depeche sau cu Metallica, era ca şi cum te-ai fi botezat definitiv în apa sfântă.

Aşa au trecut anii, până când, după Revoluţie, şi după o vreme, nu a mai contat absolut nimic. Era totul o apă şi un pământ, puteai să fii orice. Asta s-a întâmplat pentru că principiile clare se duseseră pe apa sâmbetei definitiv. Sau poate au venit alte generaţii, muzica nu a mai sunat la fel, vinilul și banda de magnetofon s-au comprimat într-un mp3 lipsit de orice personalitate.

Rock-ul s-a retras între timp la muzeu, chinuit de artrită şi excesele anilor trecuţi, a devenit admirabil aşa cum sunt dinozaurii sau brontozaurii la Antipa. De aceea, cineva a inventat Rock and Roll Hall of Fame, o sală mare, cu ferestre întunecate de perdele groase de velur. Acolo sunt puse pe piedestal nume de rockeri sau trupe care au scris istoria genului.

Anul ăsta, chiar zilele astea, au mai intrat câteva nume în Rock and Roll Hall of Fame. E poate cel mai cinic an de până acum. Au intrat Depeche Mode şi Whitney Houston într-un moment când au fost nominalizaţi și Motorhead, Thin Lizzy sau Judas Priest. Pentru aşa ceva, acum 30 de ani, s-ar fi putut ieşi în stradă!

 

Tudor Runcanu

 

Sursa foto: http://www.tiberiu-crisan.ro/

 

Ne poți asculta și aici: