Deplasările de teren din Cluj-Napoca, urmărite din satelit. Specialiști: Vor fi utile în studii pentru proiectele de infrastructură

Datele publicate recent cu privire la deplasarea anuală a unor terenuri din Cluj poate sta la baza unor studii amănunțite premergătoare proiectelor imobiliare sau de infrastructură din oraș, spun specialiștii.

Date culese prin imagini din satelit, publicate recent de o companie de specialitate, arată că în unele zone din oraș s-au înregistrat deplasări anuale ale terenului peste limita de variație care arată stabilitatea solului. Imaginile care arată deplasarea terenurilor au fost culese în ultimii 5 ani, din spațiu.

Cercetătorii care au analizat datele au folosit apoi o tehnică avansată de procesare a imaginilor radar, care au o acuratețe milimetrică, spune matematicianul Delia Teleagă, coordonatoare a echipei care a centralizat aceste date.

„Mișcări de ordinul milimetrilor pe an s-au observat în zona Bună Ziua, de-a lungul străzii, de-a stânga și de-a dreapta, în zona Republicii, pe strada Viile Nădășel, dar și pe dealul spre ieșirea dinspre Cluj pe strada Oașului. Puține zone, dar sunt cumva extinse. Măsurătorile oferă acest avantaj de a vedea aceste mișcări care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Iar când are loc o alunecare de teren e deja prea târziu”, a declarat la EBS Radio Delia Telega

Geologii sunt însă cei care pot să interpreteze datele și să identifice cauza și amploarea acestor deplasări de teren, spune inginerul Sorin Dan, specialist în geotehnică.

„Nu știm dacă este într-adevăr o alunecare, un risc de alunecăre de teren sau poate să aibă o altă cauză, de altă natură, inclusiv că s-a construit într-un ritm destul de mare în zona respectivă. Comparativ cu restul zonelor este un semnal de atenție, dar nu de alarmă. Trebuie înțeles fenomenul, poate că partea bună este că se atrage atenția că trebuie făcute niște studii mai ample, mai ales în ideea că se dorește la Cluj metrou, trebuie să vedem care este natura acestora mișcări de teren, se transmit ele în profunzime, pot afecta ele o investiție de acest gen?”, a punctat Sorin Dan.

Zona Bună Ziua e prezentată drept una vulnerabilă în Planul Urbanistic General al orașului. Pe de altă parte, modernizarea recentă a străzii nu a prezentat nicio problemă tehnică.

„S-au făcut și studiile necesare pentru obținerea autorizației de construire, incusiv studiu geo. Nu s-au constat modificări ale terenului, sau situații care să ne fi dus în zona de consolidări. Lucrările au mers bine și nici drumul vechi nu a prezentat porțiuni cu alunecări sau surpări de teren. PUG-ul prevede zone în care trebuie să fie făcute studii geologice aprofundate. În momentul în care cineva solicită autorizație de construire acolo este specificată zona de risc, scăzut, mediu sau mare”, a precizat viceprimarul Clujului viceprimarul Dan Tarcea.

Conform datelor din satelit, mișcările de teren din Cluj-Napoca sunt de mai mică amploare decât în orașe precum Galați, sau Târgu-Mureș, dar mai importante decât cele din Arad, Suceava sau Iași.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: