Deschidere de stagiune la Teatrul Național. Marcel Iureș revine la Cluj cu spectacolul „Furtuna”

Noua stagiune a Teatrului Național din Cluj-Napoca, cea cu numărul 100, începe vineri.

Primele spectacole poartă, într-o formă sau alta, semnătura directorilor de la Teatrul Maghiar din oraș. Astfel, piesa „Porno”, de Andras Visky, director adjunct al Teatrului Maghiar, care abordează tema Revoluției din 1989, va avea premiera vineri, de la ora 19.00, la studio Euphorion. Regia este realizată de Răzvan Mureșan.

Cea de a două premieră, programată în 11 octombrie, este „Furtuna”, de William Shakespeare, în regia lui Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca.

Acest spectacol va avea parte și de două avanpremiere, în 24 septembrie și 6 octombrie, iar în rolul principal va fi actorul Marcel Iureș. Acesta revine pe scena unde a debutat în teatrul mare, după un scurt stagiu la Teatrul din Turda, în urmă cu 40 de ani.

„Ai emoții unde te apuci de așa ceva, într-o asemenea companie, într-un oraș unde se zice că am debutat… Ideea de debut e permanentă, debutăm oricând și oriunde, pe orice fel de text. Se zice că e ușor să joci Shakespeare, pentru că e atât de mare că și dacă ești prost, tot înțelegi ceva. Bine, nu trebuie să ne culcăm pe o ureche… Țesătura (piesei, n.red.) e un basm, ca orice ezoterie se bazează pe o țesătură care are o poveste de basm”, a spus Marcel Iureș.

Stagiunea care începe vineri marchează totodată și 100 de ani de la prima stagiunea în limba română.

„Avem două evenimente, Întâlnirile Internaționale de la Cluj, care vor fi regrupate sub egida acestui cuvânt ‘Împreună’, care ne aduce pe toți la un loc, în cadrul teatral, atât artiștii români, cât și artiștii maghiari… În cadrul Întâlnirilor o să avem și o expoziție, dedicată tocmai sutei de ani de teatru national la Cluj, cu albume despre oraș, hărți, gravuri, fotografii, atât din perioada maghiară, dinainte de construcția Teatrului, în timpul construcției, primii ani, cât și în ultima sută de ani a acestei instituții”, a explicat directorul adjunct al Teatrului Național din Cluj, Ștefana Pop Curșeu.

Alte șase premiere sunt programate în stagiunea 2019-2020 a Teatrului Național din Cluj.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: