Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Descoperire inedită. Albadraco, „dragonul zburător” din Transilvania

O echipă de cercetători româno-americani a făcut recent o descoperire extrem de importantă. Este vorba de o reptilă zbutătoare de dimensiuni mari, care a trăit în Transilvania.

Cercetătorii au făcut o nouă descoperire excepțională din Cretacicul Superior continental al României. Este vorba de o nouă reptilă zburătoare, pterozaur, de dimensiuni mari, care viețuia într-o insulă populată cu specii de dinozauri pitici.

Descoperirea lui Albadraco tharmisensis, un nou gen și specie de pterozaur azhdarchid din Maastrichtianul Formațiunii de Șard, din zona sud-vestică a Bazinului Transilvaniei, județul Alba, este foarte importantă. Practic, aceste este primul azhdarchid de dimensiuni mari din Insula Hațeg, care a fost descoperit.

Denumirea generică derivă de la numele județului Alba, unde este localizată localitatea descoperirii și din latinescul „draco”, care înseamnă dragon.

Denumirea speciei a fost stabilită după „Tharmis”, numele dacic al actualului oraș Alba Iulia. În momentul de față localitatea de proveniență a fosilelor, Oarda de Jos, este parte componentă a orașului Alba Iulia.

„Prezența a două fragmente de „cioc” bine conservate și a unei vertebre cervicale este foarte interesantă deoarece semnifică prima semnalare din Europa a unui fragment de premaxilar și a unei simfize mandibulare asociate, provenite de la același individ”, au arătat cercetătorii.

Mai mult, vertebra cervicală provenită de la pterozaur confirmă existența azhdarcharidelor cu gât scurt în Insula Hațeg. Nu în cele din urmă, prezența a două rânduri de foramene pe fețele laterale ale premaxilarului, reprezintă cea dintâi semnalare la nivel mondial, a unei astfel de specificități pentru un azhdarchid cretacic superior.

Albadraco tharmisensis a făcut parte din ecosistemele terestre insulare ale arhipelagului Oceanului Tethys. În pofida numărului mic de oase, noua descoperire este foarte importantă deoarece aduce date noi în ceea ce privește anatomia, comportamentul și distribuția paleobiogeografică a acestor reptile zburătoare.

Din echipa de cercetare româno-americană fac parte Alexandru Solomon, de la Muzeul Județean Mureș și Universitatea Babeș-Bolyai, Vlad Codrea, de la Universitatea Babeș-Bolyai, Márton Venczel, de la Muzeul Țării Crișurilor și Universitatea Babeș-Bolyai și Gerald Grellet-Tinner – CONICET, Argentina, de Muzeul de Istorie al Insulei Orcas, Eastsound, WA, SUA.

 

Sursa foto: Cretaceous Research

 

X
X
X