Deșeurile voluminoase vor fi colectate gratuit la Cluj

Clujenii care vor să scape de deșeurile voluminoase sau de molozul rezultat din amenajările interioare au în sfârșit o soluție.

Începând din această lună, în Cluj-Napoca vor exista două puncte unde locuitorii orașului le vor putea depune gratuit. Unul dintre acestea va fi situat pe strada Bucium, în Mănăștur, iar celălalt pe strada Fabricii, în cartierul Mărăști. Ambele puncte vor funcționa zilnic, iar depunerea se face pe baza actului de identitate care atestă domiciliul în Cluj-Napoca. Amenajarea celor două puncte este în curs de amenajare și vor fi deschise imediat după finalizarea lor, potrivit autorităților.

„Vor fi preluate de la populație deșeuri de genul reciclabilelor: hârtie, carton, sticlă, metal, textile, deșeuri voluminoase, ca de exemplu mobilier, covoare, saltele, obiecte mari de folosință îndelungată, altele decât echipamentele electrice și electronice, dar și deșeuri de echipamente electrice și electronice. Separat, deșeuri de baterii și acumulatori și deșeuri care rezultă din amenajarea propriei locuințe, unde nu este necesară eșliberarea autorizației de construire de către Primărie”, a explicat șeful Direcției de Ecologie și Spații Verzi a Primăriei, Viorel Pleșa.

Deschiderea celor două puncte va permite gestionarea mai bună a punctelor gospodărești:

„Conform obligațiilor contractuale, populația și asociațiile de proprietari ar trebui să sune la Asociațiile de Proprietari când au astfel de deșeuri, dar având în vedere că nu sună nimeni și sunt depozitate peste tot, la puncte gospodărești avem deșeuri abandonate, s-a luat această hotărâre să se amplaseze aceste puncte, astfel încât populația să poată să se debaraseze gratuit de ele. Bineînțeles, după ce acestea vor deveni funcționale, bănuiesc că se vor schimba mult și punctele gospodărești, în ceea ce privește aspectul lor”, a adăugat șeful Direcției de Ecologie a municipalității.

Asigurarea unor puncte de colectare a deșeurilor voluminoase, care nu pot fi preluate de punctele gospodărești, este parte a prevederilor legale cu privire la colectarea selectivă.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: