Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Dialog pentru consens. Argumente pro și contra organizării unui festival în centrul Clujului

O dezbatere ca la carte, cu argumente pro și contra, a avut loc la Cluj-Napoca. Tema a fost organizarea unui festival de anvergură în centrul orașului.  

Organizarea festivalului Untold în centrul Clujului crește atractivitatea acestuia pentru turiști și chiar viitori rezidenți și aduce beneficii comunității. Și nu doar economice. În același timp, identitatea orașului se bazează pe profilul său universitar și cultural și nu pe o manifestare privată care se desfășoară în spațiul public.

Acestea au fost câteva dintre argumentele pro și contra prezentate în cadrul unei dezbateri cu privire la festivalul Untold, găzduit anual pe Cluj Arena și în parcul central. Evenimentul a fost structurat sub forma unui debate, în care două echipe au încercat să argumenteze, din unghiuri diferite, tema propusă.

Xenia Burghelea, de profesie avocat, a pledat împotriva organizării evenimentului în centru.

„Ni se portretizează fie că singura alternativă este festivaluri în centru, fie deloc. Nu cred că discuția e despre asta. În primul rând, cu prioritate, spațiul public trebuie folosit într-o manieră rezonabilă. Nimeni nu exclude, de exemplu, posibilitatea sau legitimitatea organizării unui festival pe 20% din suprafața parcului. Nu este nevoie să fie 100%. Atâta vreme cât există repercusiuni asupra locuitorilor, eu, care contribui la acest oraș, cred că ar trebui să am un punct de vedere”, a spus Xenia Burghelea.

De cealaltă parte, Vlad Icleanu, cu o experiență de mai mulți ani în mediul în ONG, a subliniat beneficiile pe care evenimentul le aduce orașului.

„La nivel de beneficii ce obținem? Faptul că aducem foarte mulți oameni în centru, faptul că ei pot să examineze Clujul, faptul că ei pot să interacționeze, faptul că se creează o efervescență socială. Asta este chiar vitalitatea socială pe care Clujul a crescut și de care Clujul are nevoie ca să crescă în continuare”, a spus Vlad Icleanu.

Dezbatere-exercițiu pe o temă importantă pentru clujeni

Primăria clujeană le impune în permanență organizatorilor de manifestări respectarea standardelor de calitate, dar susține în același timp o viață culturală vibrantă în oraș.

„Susținem organizarea evenimentelor care respectă un standard ridicat de calitate. Și sprijinim continuarea unei strategii care să aducă dezvoltare și beneficii pentru întreaga comunitate. În fiecare an încercăm să îmbunătățim, alături de organizatori, calitatea evenimentelor din municipiul nostru, iar  argumentele și concluziile acestei dezbateri vor fi luate în considerare la analiza strategică a evoluției evenimentelor din orașul nostru”, a spus și directorul adjunct al Direcției de Evenimente a municipalității, Călin Forna.

Ideea organizării dezbaterii pe tema amintită a pornit de la pozițiile pro și contra prezente periodic în societatea clujeană, dialogul fiind primul pas pentru a se ajunge la un consens, a explicat Andi Daiszler, inițiatorul proiectului.

 

Ovidiu Cornea

 

Materialul prezentat la EBS Radio

 

 

X
X
X