Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Dispozitiv contra atacurilor cibernetice, dezvoltat de un absolvent UTCN

Un absolvent al Universității Tehnice din Cluj-Napoca a dezvoltat un sistem menit să ferească utilizatorii de posibile atacuri cibernetice.

Sursă foto: pixabay.com

 

Este vorba despre un dispozitiv de control al accesului, pe bază de măsurători biometrice care verifică amprenta, retina şi pulsul utilizatorului. Invenția tânărului reprezintă, practic, lucrarea sa de licență, iar ideea i-a venit după o experiență proprie.

“Am suferit și eu un atac cibernetic pe calculator, în urma căruia mi s-au șters foarte multe date, inclusiv date despre facultate de care aveam nevoie, și asta s-a datorat lipsei securității pe calculatoare și un asemenea sistem de autentificare care prin triplă protecție este necesară deoarece și în ziua de astăzi există eforturi de date care pot provoca pagube foarte mari”, explică Roland Sinka.

De asemenea, aparatul are şi o componentă de stocare a tuturor parolelor de conturi de internet pe care le are un utilizator. Dispozitivul oferă, practic, o triplă protecție.

 “O problemă majoră pe care o au comunicațiile mobile e că nu ne garantează securitatea pe parcursul comunicației, plus partea de real time. Securitatea mobilă o rezolvă tocmai prin faptul că are trei elemente de autentificare. Dacă poți să fentezi printr-o poză amprenta și fața, pulsul ar trebui să fie conectat tot timpul și atunci nu ar putea să vină altcineva să se autentifice în locul meu”, precizează Camelia Avram, cadru didactic la Universitatea Tehnică.

Deocamdată, invenția tânărului se află în stadiu de prototip. Roland Sinka plănuiește să dezvolte aparatul și să îl și breveteze.

 

Ioana Pîrlea

sursă foto: pixabay.com

 

X
X
X