Două localități din Cluj ar putea intra în carantină în perioada următoare

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență analizează, joi, adoptarea acestei măsuri pentru Sic și Săvădisla, unde rata incidenței cazurilor de Covid-19 este mare, a anunțat, la EBS Radio, prefectul Mircea Abrudean.

Prefectul Mircea Abrudean a declarat că în acest moment, în județul Cluj există mai multe focare, dar nu acestea sunt principala sursă de infectări, ci transmiterea comunitară extinsă.

„Există focare în unitățile medicale, avem la Clujana, de exemplu, la secția ATI, cinci medici și șapte asistente, la spitalul din Borșa a fost un focar la personal, am mai avut focare la centre de persoane vârstnice, însă majoritatea cazurilor nu provin din focare, provin din transmitere comunitară extinsă.  Vorbim aici de focare familiale”, spune Mircea Abrudean.

Despre obligativitatea purtării măștii în toate spațiile deschise, prefectul a explicat la EBS Radio că Hotărârea de Guvern nu prevede excepții. „Noi am preluat textul din Hotărârea de Guvern, care nu face diferența între cei care aleargă prin parc sau cei care sunt pe bicicletă”, a spus Mircea Abrudean.

Amenzi între 500 și 2.500 de lei

„Amenzile pentru nepurtarea măștii pot fi cuprinse între 500 și 2.500 de lei și se aplică de către Poliție, Poliția Locală și Jandarmerie. După cum ați văzut, în oraș avem deja un număr destul de mare de forțe de ordine în mai multe zone circulate și se vor asigura că această Hotărâre se respectă. Oamenii trebuie să înțeleagă că, din păcate, sunt măsuri la care a trebuit să recurgem în scopul prevenirii răspândirii virusului în județ pentru că vedem că avem un număr foarte mare de cazuri în ultime vreme”, precizează prefectul.

„Testăm cel mai mult din țară, după București”

Mircea Abrudean a mai anunțat că și joi ar urma să fie raportate peste 300 de cazuri noi de COVID-19 la nivelul județului Cluj. El a dat însă asigurări că situația din spitale este sub control. Mircea Abrudean a precizat că numărul mare de cazuri este asociat și cu numărul mare de teste care se fac la Cluj, circa 3.000 pe zi, față de alte județe mari în care se fac câteva sute.

„Sigur că e important de știut că avem aproape 3.000 de teste în fiecare zi. Insist asupra acestui aspect pentru că vedem acel clasament al județelor care se prezintă în fiecare zi la ora 13:00 și vedem că noi suntem în top, imediat după București, în general, pentru că și testăm cel mai mult din țară după București. La alte județe gen Argeș, Dolj, Prahova, județe mari, pentru că ne comparăm cu județe mari, ei testează 4 – 500 de oameni pe zi. Noi testăm 3.000”, a spus Mircea Abrudean.

Ascultați aici interviu acordat de prefectul Mircea Abrudean lui Tiberiu Crișan, în emisiunea Wake Up Cluj de la EBS Radio:

 

Ne poți asculta și aici: