Două muzee din Cluj-Napoca au fost incluse în celebrul Ghid Michelin

Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Muzeul de Artă din Cluj-Napoca au primit câte două stele în prestigiosul Ghid Michelin.

Cele două instituții au fost evaluate favorabil de către experții Michelin, care au decis să le includă în renumitul ghid.

Astfel, cele două muzee clujene se numără printre cele doar 12 astfel de instituții de cultură din România selecționate pentru a fi introduse în paginile celebrului almanah anual dedicat turismului și gastronomiei, Ghidul Michelin.

Muzeul Etnografic este recomandat pentru colecțiile sale importante și pentru expunerea sa modernă, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase muzee de acest tip din România, potrivit reprezentanților Consiliului Județean Cluj, care are în subordine cele două instituții.

Expunerea tematică, structurată pe ocupațiile principale, dar și deosebita colecție de costume tradiționale din diferite colțuri ale țării se numără prntre atuurile acestui muzeu.

În ceea ce privește Palatul Banffy, care găzduiește Muzeul de Artă, acesta impresionează prin arhitectura sa, având statutul de cel mai important monument baroc din România. Pe lângă acest lucru, muzeul are în colecție picturi importante și artă decorativă românească.

Anual, numărul celor care trec pragul celor două instituții muzeale clujene este într-o continuă creștere. În anul 2018, peste 67.000 de vizitatori din întreaga lume au admirat valoroasele exponate găzduite de Muzeul Etnografic al Transilvaniei în timp ce peste 64.000 de persoane au trecut pragul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

În topul alcătuit de specialiștii din domeniu au mai fost cuprinse alte 10 muzee din România. Trei sunt din București – Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Țăranului Român și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, două sunt din Sibiu, respectiv Muzeul ASTRA și Muzeul National Brukenthal, iar două sunt din Sighetul Marmației, respectiv Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Muzeul Satului Maramureșean.

În top se mai află Muzeul de Istorie din Baia Mare,Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța și Palatul Culturii din Iași, acesta din urmă găzduind, de fapt, patru importante muzee la un loc.

Ne poți asculta și aici: