Dr. Ana Ștefănescu, pediatru: Valurile de viroze sunt mai virulente anul acesta. Cum poate fi întărită imunitatea copiilor

A venit sezonul rece și odată cu el, numărul virozelor respiratorii este în creștere. Mai mult, în acest an, numărul virozelor este mult mai mare, iar medicii pediatri se așteaptă, ca în lunile viitoare, să fie tot mai mulți pacienți care ajung la camerele de gardă cu simptome respiratorii.

”Anul acesta în mod particular este deosebit. Sunt valuri de viroze care sunt parcă mai virulente sau noi parcă nu le mai facem față cum ne așteptăm. Oricum copii sunt destul de sensibili în ultimele generații. Ce putem face? Să ne înarmăm cu răbare că e doar luna noiembrie, dacă ne uităm la prezentările din cabinet și la camera de gardă arată ca și cum ar fi decembrie, ianuarie, dar e așa din octombrie, deci ne așteptăm să fie poate și mai rău, adică să cadă pe capete bieții copii și mai tare, a spus medicul pediatru dr. Ana Ștefănescu în matinalul Wake-Up Cluj de la EBS Radio.

Pentru a întări sistemul imunitar al copiilor medicii recomandă o alimentație sănătoasă și mult timp petrecut afară. Se pot administra și suplimente naturale dar de bază rămân vitamina C și D în sezonul rece.

”Recomandările sunt aceleași. Grijă mare, spălat mănuțele, învățați copii să tușească în cot, nu în mânuță. Curățat secrețiile din nas și vitamina C și vitamina D care sunt de bază pentru imunitate. Oricum vitamina D se recomandă peste iarnă, la orice vârstă pentru că vitamina D are rolul ei și în imunitate, nu doar în creșterea scheletului. O formulă care contine zinc nu ar strica și pentru copii sunt foarte multe produse care ajută sistemul imunitar. De acolo încolo se pot administra multe. Noi suntem o țară în care crește cătină și există tradiția administrării de cătină, mierea iar e foarte bună. Cătina și miere împreună, produse din fructe de soc, facem socată și ceai, dar fructul nu prea îl folosim, deși e unul dintre cele mai bune imunostimulente naturale- sunt siropuri pentru copii, echinaceea iar foarte cunoscută. Astea sunt suplimente de ajutor.Pe lângă asta esențiale sunt somnul, alimentația cât mai echilibrată, expunerea la natură, fără exces de zahăr care este de departe, se cunoaște că molește sistemul imun și fără exces de făină albă”, a spus dr. Ana Ștefănescu, medic pediatru,  la EBS Radio.

Medicii trag însă și un sistem de alarmă, numărul bronșolitelor este în creștere în întreaga lume. Dacă părinții observă că micuții au probleme de respirație să se prezinte cu ei la medic.

„Sunt mult mai multe bronsolite decât ne asteptăm. Este sezonul lor, ne așteptam să apară, dar nu atât de multe care să ajungă în spital și să aibă nevoie de oxigen. Asta e ciudat față de anii trecuți. Sperăm să nu ne depășească capacitatea”,  a precizat medicul pediatru Ana Ștefănescu.

Intregul interviul pe care dr. Ana Ștefănescu, medic pediatrul i l-a acordat lui Tiberiu Crișan în cadrul matinalului Wake-Up Cluj, de la EBS Radio,  îl puteți asculta AICI.

Ne poți asculta și aici: