Dr. Virgil Musta, bilanț la trei luni de la izbucnirea pandemiei: 97% dintre europenii care au decedat aveau cel puțin o boală asociată

Medicul timișorean Virgil Musta a făcut o radiografie a cazurilor de Covid-19 în România și Europa, bazată pe statistici. Chiar dacă în unele state e pe o pantă descendentă, virusul nu a dispărut și trebuie să fim precauți.

La două săptămâni de la relaxarea măsurilor restrictive de prevenire a răspândirii Covid-19 și la trei luni de la izbucnirea pandemiei, dr. Virgil Musta, de la spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, unde medicii au avut rezultate foarte bune în lupta cu noul coronavirus, trage linie și face un scurt bilanț.

„Aș dori să precizez încă de la început faptul că virusul nu a dispărut și că este nevoie de responsabilitate individuală în perioada următoare pentru ca pandemia să continue curba descendentă și să rămână controlabilă”, atrage, însă, atenția dr. Virgil Musta.

În România, arată acesta, într-o postare făcută duminică pe pagina de Facebook City Doctors, erau 19.257 de cazuri confirmate, 1.262 de persoane decedate care au avut Covid-19, 13.256 de persoane vindecate și mai erau 4.739 de cazuri încă active.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. „Victor Babeș Timișoara”, la finalul acestei săptămâni mai erau 18 cazuri internate cu Covid-19 si nici unul la terapie intensivă.

„În România am reușit să limităm impactul pandemiei, cel puțin comparativ cu multe țări din vestul Europei, țări mult mai dezvoltate ca noi din punct de vedere al infrastructurii medicale, dar care au fost depășite de situație și au înregistrat foarte mulți morți. Mai mult decât atât, mulți români din aceste țări sau întors acasă chiar atunci, înainte de închiderea granițelor, fapt ce a sporit și mai mult riscul exploziei epidemiei și la noi”, a arătat dr. Musta.

Acesta a spus că în urma unei întâlniri online cu specialiști în domeniu, s-a concluzionat că, cel mai probabil, acest lucru se datorează măsurilor corecte, „deși dure”, luate la timp, dar și modulului în care cea mai mare parte a populației le-a înțeles și respectat.

Medicul a publicat și câteva statistici importante în ceea ce privește numărul cazurilor de decese din Europa:

– 97% din totalul deceselor au fost la persoane care au avut cel puțin o boală asociată
– 65% au prezentat boli cardiovasculare (cea mai prezentă afecțiune asociată)
– 94% au fost persoane peste 60 ani
– 59% au fost bărbați.

„Statistica în clinica noastră din Timișoara arată că toți cei care au decedat au avut cel puțin o boală asociată, cel mai frecvent fiind o boala cardiovasculară, apoi diabet și obezitate. În România, vârsta medie de deces a fost mai mică decât cea din țările vestice, ceea ce ne arată faptul că populația noastră prezintă numeroase boli cronice la vârste nu așa de înaintate ca în acele țări”, a mai spus medicului.

De aceea, un aspect important pentru sănătatea noastră în perioada următoare, care se leagă de monitorizarea continuă a bolilor pe care deja știm că le avem, este acela de a reveni să facem controalele sau la investigațiile pe care poate le-am amânat în aceste 3 luni, atrage atenția medicul infecționist.

Ca și concluzie, acesta a punctat să este importantă respectarea, în continuare, a câtorva reguli de igienă personală și distanțare pe care le știm deja, dar și să avem grijă de sănatatea noastră constant, de la vârste fragede, pentru că astfel vom fi mai puțin vulnerabili în fața oricăror amenințări.

Ne poți asculta și aici: