Dr. Virgil Musta, medic infecționist: „Începe marea responsabilizare și nu marea relaxare!”

Medicul infecționist Virgil Musta, devenit cunoscut în toată țara datorită rezultatelor bune pe care le are în lupta cu Covid-19 spitalul la care lucrează, „Victor Babeș” din Timișoara, ne spune ce este impotant să facem după ridicarea restricțiilor.

Medicul din Timișoara spune că trebuie să rămânem, în continuare, foarte atenți și să păstrăm la nivel personal și familial majoritatea măsurilor de prevenție și precauție cu care deja ne-am obișnuit.

Doctorul Musta și-a făcut un obicei ca, atunci când are vreme, să vorbească online despre această boală nouă și pentru medici, și să prezinte sfaturi ușor de înțeles și necesare pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus.

„Poate că unora li se pare că insist prea mult..Dar am motivele mele, bazate pe ceea ce am trăit intens în această perioadă și tocmai de aceea încerc să explic și celor care, din fericire pentru ei, nu au ajuns să simtă pe pielea lor decât frustrarea izolării, nu și boala. Știu că aceste două luni de zile au reprezentat o perioadă grea, în care pentru mulți s-au acumulat multe frustrări, din diverse motive întemeiate. Dar mai știu foarte bine și că destui oameni au suferit în spitale (unii încă mai suferă) din cauza acestui virus. Este o realitate pe care eu am trăit-o direct. Am încercat împreună cu colegii mei să găsim în permanență soluții astfel încât să reușim să le alinăm suferința și să facem tot posibilul să-i vindecăm cât mai repede. Chiar dacă nu am ajuns la dramele din alte țări, noi medicii din linia întâi am trăit tot timpul cu gândul că e posibil oricând să explodeze numărul de cazuri și să ajungem să nu-i mai putem trata pe toți, în special cazurile grave”, spune medicul.

El pune pe seama responsabilității manifestate de marea majoritate a românilor faptul că situația de la noi din țară este ținută sub control, de aceea insistă că unele măsuri trebuie respectate în continuare.

„Să nu uităm că totuși suntem încă într-o pandemie, într-o fază de platou, dar curba încă poate merge în jos sau în sus”, a spus medicul.

Astfel, în opinia medicului, în perioada care urmează rămân foarte importante două lucruri:

Protejarea persoanelor cu risc, atât prin atitudinea lor individuală, cât și prin atitudinea și ajutorul celor din jurul lor.

Respectarea măsurilor de precauție individuală, ce constau în special în evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștii, păstrarea distanței de 2 metri, dezinfectarea spațiilor și suprafețelor și spălarea mâinilor.

„Pe cât putem, dacă ne deplasăm pe distanțe scurte, să mergem pe jos. În aer liber riscul de contaminare este mai mic. Putem frecventa parcurile, dar să nu ne întâlnim și să stăm la povești, în număr mare și foarte apropiați”, spune el.

De asemenea, companiile trebuie să-și calculeze bine riscurile, să-și facă planuri individualizate, în funcție de cei care lucrează acolo, de caracteristicile locului de muncă, de posibilitatea servirii mesei, de transportul persoanelor sau modul în care ajung la serviciu.

„Avem nevoie să ne reluăm viața, să ne păstrăm locurile de muncă, să ne bucurăm de prieteni. Și vom începe să facem aceste lucruri, dar trebuie să avem înțelepciunea să le facem pas cu pas, cu responsabilitate personală. Indiferent de măsurile luate de autorități, responsabilitatea este în primul rând la fiecare dintre noi. Aceasta presupune ca fiecare să-și calculeze pur-și-simplu riscul său individual, al familiei sale sau al impactului asupra celor din jur, înainte de a întreprinde o acțiune din zona de ‘relaxare’. Apoi să gândească cum poate să-l evite sau să-l minimizeze cât de mult posibil. Nu este greu, trebuie doar să ne obișnuim cu acest obicei, cel puțin pentru o perioadă”, a mai spus dr. Virgil Musta.