Dragostea e mai tare ca moartea. O demonstează o descoperire unică făcută la Cluj, accesibilă publicului

„Orice descoperire ca aceasta cum n-ai mai găsit vreodată te motivează și mai mult să mergi mai departe și-ți dă satisfacții profesionale deosebite.”  Sunt cuvintele arheologului Viorica Bolindeț care descrie emoția de a descoperi mormântul dublu sub biserica franciscană, în care cele două schelete se țin de mână, iar capetele sunt îndreptate unul către celălalt. Este o descoperire unică în România, făcută în 2013, și care a devenit știre și în presa internațională. Acum poate fi văzută în expoziția de la mallul din Gheorgheni, organizată de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Arheologul Viorica Bolindeț ne spune ce se poate deduce despre povestea acestor îndrăgostiți. Cum se crede că au părăsit această lume, cum se face că au fost primiți în cimitirul mănăstirii?

Cu această ocazie, aflăm și cum era viața la Cluj prin 1550. O perioadă înfloritoare, dacă ne gândim că orașul a fost declarat liber, adică locuitorii erau scutiți de taxe și impozite. Tot atunci a fost ridicat zidul de incintă al orașului cu cele optsprezece turnuri. Din acele vremuri prospere vine și povestea de dragoste dezgropată de sub mănăstire, de văzut în expoziția de la mall și despre care arheologul Viorica Bolindeț i-a povestit Ancăi Brășfălean.

Ne poți asculta și aici: