Economia românească, afectată de pandemia de coronavirus. Efectele după primele 100 de zile de la apariția primului caz

Economia românească a înregistrat o creștere deosebit de puternică în primele două luni ale acestui an, însă câștigurile cumulate în lunile ianuarie și februarie au fost anulate în luna martie, după debutul pandemiei de coronavirus.

Conform unui studiu realizat de specialiștii Universității Babeș-Bolyai, impactul pandemiei asupra economiei românești a fost resimțit pe deplin începând din a doua jumătate a lunii martie, când ritmul anual de creștere a economiei a încetinit semnificativ, de la 4.3% în trimestrul 4 al anului 2019 la 2.4% în primul trimestru al acestui an.

Pentru al doilea trimestru al acestui an, analizele specialiștilor UBB indică o scădere a PIB-ului cu 14,6% față de primul trimestru – acesta fiind cel mai puternic declin din ultimele decenii.

Potrivit aceleiași analize, după 100 de zile de pandemie, 1 milion de angajați, adică aproximativ 15% din totalul salariaților, și-au pierdut temporar sau definitiv locul de muncă. Iar suma de 3 miliarde de lei a fost cheltuită de guvern pentru măsuri care ajută companiile și angajații.

Cele mai mari 50 de companii din România au implementat diverse măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului și, în plus, s-au remarcat prin solidaritate socială.

Specialiștii UBB sunt optimiști, totuși, că piețele își vor reveni mai repede decât după criza economică din anii 2008-2009.