Elevii clujeni învață să salveze vieți. Programul pilot se extinde în zece școli din oraș

Elevii de la zece școli din Cluj vor învăța, din această lună, cum să acorde primul ajutor.

Ei vor urma cursurile în cadrul unui proiect inițiat de Inspectoratul Școlar Județean, în parteneriat cu serviciile de urgență medicală din oraș.

Medici, asistente și voluntari se vor transforma în dascăli pentru copiii care vor învăța cum să salveze vieți.

„Scopul este de a-i familiariza cu ceva ce poate să se întâmple în orice moment și a le da posibilitatea de a avea o reacție profesionistă, adat după ce au trecut printr-un curs de instruire. Iar din programul pilot de anul trecut s-a dovedit clar dorința elevilor de a participa la aceste cursuri. În următorii doi ani vrem să cuprindem toți elevii din clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a și a X-a, dar și toate cadrele didactice”, a declarat inspectorul școlar general, Valentin Cuibus.

Primele materiale didactice achiziționate au fost zece manechine în valoare totală de peste 4.000 de euro, iar anul viitor reprezentanții inspectoratului intenționează să achiziționeze alte 20, care să ajungă la celelalte școli din oraș.

Cursurile vor cuprinde atât o parte de teorie, cât și exerciții practice. Iar elevii se arată încântați de noile activități.

„Este foarte important să poți să acorzi primul ajutor pentru că niciodată nu știi ce se poate întâmpla și este esențial să poți să ajuți un om și atunci măcar pașii de bază să știi să îi poți aplica”, spune o elevă.

„Avem și noi un opțional de educație pentru sănătate, dar ar fi util și un opțional de prim ajutor și medicină aplicată, pentru că situații neprevăzute apar zilnic și trebuie să știm să ne descurcăm”, a spus și un elev clujean.

Cursurile se vor desfășura în cele zece școli până în luna mai a anului viitor.

Unitățile de învățământ implicate în proiect în acest an școlar sunt Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, Colegiul Național „George Coșbuc„, Școala Gimnazială „Ioan Bob”, Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”, Școala Gimnazială „Ion Creangă”, Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” și Școala Gimnazială „Horea”.

 

Ioana Pîrlea

 

Ne poți asculta și aici: