Elicopterele SMURD vor ateriza pe o platformă care va fi amenajată în centrul Clujului

O platformă destinată operării elicopterelor care transportă pacienți aflați în stare gravă va fi amenajată pe strada Victor Babeș.

Timpul de transfer la spitale al pacienților transportați de SMURD va fi mult scurtat după ce se va amenaja acest heliport. Un proiect în acest sens a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Terenul vizat pentru amenajarea acestui punct de aterizare și decolare a elicopterelor Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare şi Descarcerare este situat pe strada Victor Babeș din Cluj-Napoca. Pe acest teren se va ridica și viitorul Centru Integrat de Transplant, acordul de aterizare și decolare a elicopterului urmând a fi valabil până la demararea efectivă a acestei investiții.

„Chiar dacă este o măsură temporară, aceasta este extrem de importantă și va contribui la salvarea a numeroase vieți. Asigurând elicopterelor SMURD posibilitatea să aterizeze în zona centrală a orașului, în imediata proximitate a marilor spitale, scurtăm semnificativ timpul de transfer al pacienților aflați în stare critică și pentru care fiecare minut contează”, a declarat Alin Tișe.

Acum, elicopterele SMURD aterizează pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu”, de unde pacienții sunt preluați cu ambulanțele care trebuie să parcurgă aproape 9 kilometri până la Spitalul Clinic Județean de Urgență sau Spitalul de Urgență pentru Copii.

În plus, la acest interval de timp, care fluctuează în funcție de trafic, se adaugă timpii suplimentari alocați preluării şi predării pacientului, motiv pentru care, în unele cazuri, se ajunge la o întârziere extrem de mare, de peste o oră, fapt care pune în pericol salvarea vieții pacientului aflat în stare critică și împiedică, totodată, intervențiile la alte cazuri medicale urgente.

În momentul de față, pe amplasamentul vizat există o suprafață care se pretează acestei activități și o cale de acces din strada B.P. Hașdeu care, cu o minimă amenajare, poate fi utilizată în scopul dorit, au arătat reprezentanții CJ.

 

Sursa foto: Consiliul județean Cluj

 

Ne poți asculta și aici: