Emil Boc, primarul Clujului: „Stați acasă acum!”

Primarul Clujului a făcut un nou apel către clujeni să stea acasă. Acum! Numai așa vom putea scurta perioada de criză, a spus acesta.

„Trebuie să ajutăm medicii și să-i ajutăm pe semeni sa nu se îmbolnăvească. Așa putem scurta perioada de criză și să revenim mai repede la normalitate. Să stăm acasă acum. Dacă stăm acasa ne salvăm și locurile noastre actuale de muncă”, a spus primarul.

Acesta a precizat și faptul că acasă nu trebuie să stăm împreuna tinerii cu bătrânii și copiii cu bunicii.

Măsuri luate de Primărie pe timp de criză

„Avem grijă de cei izolați la domiciliu și cei de peste 65 de ani care sunt singuri sau care sunt bolnavi. Am angajat personal suplimentar și colaborăm cu ONG-urile să îi ajutăm pe acești oameni. Nimeni nu este uitat și abandonat. Avem echipe în teren, preiau necesarul și duc alimene”, a mai spus Emil Boc.

De asemenea, la Centrul pentru persoane fără adăpost este hrană și este personal medical, iar la Pata Rât au fost luate măsuri de siguranță sanitară suplimentare și sunt duse alimente.

În ceea ce privește transportul public, pe liniile mai solicitate, la urcarea în mijloacele de transport în comun, autoritățile se asigură că se păstrează distanța sociala de 1,5 metri între persoane. Poliția locală, verifică cu șoferii să nu fie aglomerate mijloacele de transport în comun.

„Când urcați în autobuze, acopriți gura și nasul cu mască sau eșartfe”, a transmis primarul.

La Cluj se dezinfectează zilnic piețele agroalimentare și străzile. În fața spitalelor se dezinfectează în permaneță, la fel și în stațiile de transport în comun.

Primarul, nemulțumit de cei care au mers la pădure, la grătare

Emil Boc a spus că nu i-a „plăcut” faptul că sâmbătă, când vremea a fost bună, oamenii au mers la pădure la grătar, „ca la 1 Mai”. Primăria a trimis Poliția Locală, iar oamenii au plecat acasă.

Emil Boc a vorbit și despre slujba de la Catedrala Ortodoxă, unde duminică s-a făcut Împărtașania cu aceeași linguriță.

„Acest lucru nu trebuia să aibă loc, a fost o greșeală”, a mai spus Emil Boc.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Clujului a arătat astăzi că în ceea ce privește administrarea Împărătșaniei, până în prezent nu există decât recomandarea Patriarhiei, care oferă posibilitatea credincioșilor care, din varii motive, nu doresc să se Împărtășească din potirul comun, să poată solicita preotului să se împărtășească după Liturghie cu o linguriță adusă de acasă.

„Cu toate aceste recomandări, nimeni nu a cerut să primească astfel Sfânta Împărtășanie.
În prezent nu există altă practică de administrare a Împărtășaniei, ea fiind primită în mod liber consimțit de către fiecare credincios, care alege să participe la Sfânta Liturghie. Nu le putem refuza credincioșilor bucuria de a se împărtăși din potirul euharistic în această perioadă a Postului Mare”, au spus reprezentanții Arhiepiscopiei Clujului.

De luni, 23 martie 2020 slujbele vor fi săvârșite doar de către preot și cântăreț, cu bisericile închise.