„E inevitabil să avem cazuri în școli pentru că elevii vin din comunitate, unde nu e niciun control”, spune prefectul Mircea Abrudean

15 elevi și 11 cadre didactice din 12 unități de învățământ clujene s-au infectat cu noul coronavrius în noul an școlar. Între școlile unde au fost înregistrate cazuri se numără Colegiul Național Gheorghe Șincai, Colegiul Emil Racoviță sau Liceul Avram Iancu.

(14 septembrie 2020, începerea școlii la Cluj-Napoca în condiții de pandemie)

 

Autoritățile se așteaptă ca în unitățile de învățământ să apară și alte cazuri, spune prefectul Mircea Abrudean: „Inspectoratul școlar propune măsura cu avizul DSP-ului, iar noi dăm girul final. Sigur că e îngrijorător să avem 15 cazuri pozitive, dar până la urmă este inevitabil să avem cazuri pozitive în școli pentru că elevii vin din comunitate, unde nu este nici un fel de control asupra modului în care interacționează cu alții, așa cum este la școală, de exemplu. Mai departe, ce fac acasă, în parc, în mall-uri sau pe unde mai umblă fiecare ține deja de responsabilitatea părinților și a fiecăruia dintre ei”.

La o școala privată, un cadru didactic a fost depistat pozitiv, în urma testării rapide săptămânale pe care o efectuează instituția, spune directorul acesteia, Ruxandra Mercea: „A fost o persoană asimptomatică, testată ulterior și cu PCR, care a confirmat rezultatul pozitiv. A fost izolată la domiciliu. Ulterior DSP ne-a confirmat că am luat toate măsurile necesare pentru a nu fi nevoie de suspendarea cursurilor la niciuna dintre clase și nu a fost nevoie de a trimite pe nimeni altcineva la testare dacă toți adulții și toți copiii respectă regulile.”

Potrivit reglementărilor, dacă un elev este depistat pozitiv, cursurile clasei în care învață sunt suspendate timp de 2 săptămâni. În cazul în care sunt 3 cazuri în 3 clase distincte, întreaga unitate de învățământ va avea activitatea suspendată. Deciziile finale sunt luate de Direcția Județeană de Sănătate Publică împreună cu Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: