Examene în timp de pandemie. Peste 4.900 de elevi clujeni au susținut prima probă a Evaluării Naționale

Peste 4.900 de elevi clujeni au susținut astăzi prima probă a Evaluării Naționale, cea la limba și literatura română. Mai bine de 2.500 de cadre didactice sunt implicate în desfășurarea examenului.

 

Probele au loc cu respectarea normelor de distanțare socială și a regulilor de igienă. În plus, atât candidații, cât dascălii trebuie să poarte măști de protecție. Chiar dacă examenele se desfășoară în condiții speciale, elevii nu au avut emoții și au considerat subiectele chiar ușoare. Iată ce au declarat, pentru EBS Radio, copiii la ieșirea din săli:

 

În județul Cluj nu s-au înregistrat situații în care elevii să fi avut temperatura peste 37,5 grade și nici situații în care să se desfășoare această probă cu subiecte de rezervă. La nivelul județului, pentru tentativă de fraudă a fost eliminat un singur candidat, lucrarea acestuia fiind notată cu 1. Următoarea probă va avea loc miercuri, la matematică, iar ultima probă, la limba și literatura maternă, va fi susținută joi. Lucrările vor fi corectate în alte județe, urmând ca primele rezultate să fie publicate în 22 iunie.

Până în toamnă, toți elevii din județul Cluj vor dispune de tablete sau laptopuri pentru a avea acces la cursuri online, în cazul în care contextul de atunci va impune desfășurarea activităților de învățare la distanță.

Inspectoratul Școlar continuă să primească dispozitive de la societatea civilă, autorități locale, instituții publice sau private, pe care le va distribui copiilor din zona rurală, unde nevoia este în continuare mare.

“Recent am mai primit și noi încă un set de laptopuri pe care îl vom distribui între examene sau imediat după Bacalaureat. Arhiepiscopia a achiziționat, de asemenea, un anumit număr de tablete pe care îl va dona școlilor, astfel încât, dacă în toamnă vom fi nevoiți, din motive similare sau alte situații neprevăzute, să desfășurăm activitățile de învățare la distanță, să fie toți copiii în posesia unui device cu care să se poată conecta la platformele de învățare”, a declarat la EBS Radio, șefa ISJ, Marinela Marc.

În Cluj-Napoca, primăria a distribuit recent câteva mii de tablete elevilor care au nevoie de astfel de dispozitive, în timp ce pentru mediul rural, Inspectoratul Școlar se bazează și pe un program guvernamental aflat în derulare.