EXCLUSIV | S-a bătut palma pentru preluarea clinicii private din Baciu, următoarea în lista spitalelor Covid. Cât plătesc autoritățile județene

Clinica privată Polaris din Baciu a fost preluată oficial de Consiliul Județean Cluj, pentru a putea trata pacienți Covid. Spitalul dispune de 180 de paturi, iar contractul a fost semnat astăzi.

Clinica privată va fi utilizată doar după ce spitalele clujene dedicate Covid în prezent, cele de Boli Infecțioase, Boli Pulmonare, Medicală 1 și Recuperare se vor umple.

80.000 de lei + TVA, lunar, este suma pe care o va plăti forul județean pentru unitatea care va funcționa ca secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase:

„Această sumă, cam 2 euro lunar pe metru pătrat, înseamnă plata pe care o face Consiliul Județean pentru chiriile aferente spațiilor și a uzurii acestora (fiind incluse și facturile la utilități, n.red.). Restul, ceea ce ține de plata salariilor personalului medical care va lucra, echipamente medicale și orice alte cheltuieli medicale, vor fi susținute de Spitalul de Boli Infecțioase, inclusiv prin programe naționale desfășurate de Ministerul Sănătății”, a declarat, pentru EBS Radio, purtătorul de cuvânt al CJ Cluj, Valentin Jucan.

Durata chiriei, stabilită de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

Adaptarea logisticii clinicii la cea specifică bolnavilor Covid va începe în săptămâna aceasta. Clinica din Suceagu, comuna Baciu, este închiriată pe perioada stării de urgență (valabilă momentan până în 15 mai), conform unei decizii a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care poate prelungi atât cât consideră necesar durata contractului, a precizat Valentin Jucan.

Peste 200 de pacienți internați acum la Cluj

Peste 200 de pacienți, din care 165 din județul Cluj, sunt internați în prezent la cele patru spitale dedicate Covid-19 din Cluj. Deși zeci de locuri sunt încă disponibile în cele patru unități amintite, autoritățile pregătesc terenul în caz că numărul cazurilor va crește semnificativ, în acest sens fiind începută și amenajarea spitalului de campanie de la Sala Polivalentă – ultimul care ar urma să fie utilizat, în caz de nevoie.

„Este o perioadă de stagnare, dar nu avem cum să ne pregătim pentru ce este mai rău!”

„Ca orice unitate medicală pe care o avem în planul integrat de măsuri în județ, este extrem de important, pentru că nu putem ști cum evoluează lucrurile. Cum la fel de importantă este și Sala Polivalentă, care sigur că este un ultim bastion pe care îl luăm în calcul, dar nu avem cum să nu ne pregătim pentru ce este mai rău, întotdeauna. Chiar dacă lucrurile evoluează mai lent sau chiar putem spune că avem o perioadă de stagnare în momentul acesta. Spitalul Polaris de la început a fost propus de Grupul Tehnic Medical, de specialiști în domeniu, ca fiind o unitate care să primească pacienți Covid cu forme ușoare și medii, chiar asimptomatici, având în vedere că este un spital nou, cu 180 de paturi. Faptul că s-a finalizat semnarea contractului este îmbucurător, ne pregătim pentru a-l operaționaliza, chiar dacă în momentul de față mai avem locuri în spitalele dedicate Covid”, ne-a declarat și prefectul Mircea Abrudean, președinte al Comitetului Județean de Urgență.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: