Fă-ți traseul cultural nocturn. În weekend are loc Noaptea Albă a Galeriilor

Ediția clujeană a Nopții Albe a Galeriilor are loc în perioada 2-4 octombrie. Publicul iubitor de artă e invitat să vadă expoziții de pictură, sculptură și ceramică, dar și instalații sau design multisenzorial.

Fotografie de la ediția de anul trecut a NAG.

 

Galerii de artă, instituții culturale, spații alternative și ateliere ale unor artiști vor găzdui lucrări și momente de artă din genuri şi expresii artistice variate, de la pictură, sculptură, ceramică, desen, fotografie și film, la instalație, artă multimedia și design multisenzorial.

Între participanții din acest an se află Clujotronic, festivalul organizat de Centrul Cultural German și Institutul Francez Cluj, un concept inedit prin care sunt promovate și susținute experimentele interdisciplinare care îmbină arta și tehnologia.

De asemenea, galeria White Cuib de pe strada F.D. Roosevelt va vernisa, odată cu deschiderea evenimentului, expoziția „Unde noaptea e plină de stele”, a grupului Monotremu. Un alt punct de interes pentru public este Galeria Matca, care va participa cu expoziția colectivă „Yet means at this time, or up to now, or at a future time”, despre atipicul 2020 și schimbările sale.

Pe harta NAG 2020 se află și o serie de spații noi, cum ar fi Mănăstirea Franciscană din Piața Muzeului, aflată la prima participare la eveniment. Acolo se desfășoară în perioada septembrie – octombrie expoziția satelit „Departures from the sphere”. Vizitatorii vor putea vedea aici lucrări ale artiștilor Floriama Cândea, Horia Damian, Laurențiu Ruță sau Ioana Vreme Moser.

De asemenea, tot în această perioadă va avea loc inaugurarea Zina Gallery, un spațiu nou de artă contemporană, aflat pe strada Axente Sever nr. 15A, unde vor expune artiștii Adrian Ganea, George Crîngaşu și Maria Balea.

Pe lângă spațiile expoziționale și cele alternative, organizatorii încurajează publicul să viziteze atelierele tinerilor artiști clujeni care se vor deschide în serile de eveniment, cum ar fi cel mai recent atelier intrat în circuit, Muncii Open Studios sau atelierul Vanesei Singenzia – UAU.

Se vor regăsi pe traseul NAG 2020 și Loop Art Studio, unde artiștii propun publicului o incursiune directă, brută, în spațiul de lucru și în procesul lor de creație. De asemenea, în Piața 1 Mai își deschid porțile UNIREA Open Studios și oferă acces în 5 ateliere private care prezintă lucrările a 7 artiști vizuali.

Evenimentul are loc între orele 18:00 – 00:00.

 

Ne poți asculta și aici: