Facultatea de Teatru, singura din UBB unde admiterea se dă față în față. Câte locuri scoate universitatea la concurs

Pandemia transformă radical desfășurarea admiterii la Universitatea Babeș-Bolyai, cea mai mare din țară, ca număr de studenți. Trei facultăți vor renunța în premieră la proba scrisă, iar cea de Teatru și Televiziune este singura unde candidații vor susține proba față în față.

Universitatea Babeș-Bolyai și-a prezentat azi, online, oferta educațională pentru anul universitar 2020-2021.

 

Aproape 5.000 de locuri bugetate și alte peste 10.000 în regim cu taxă vor fi scoase la concurs în sesiunea de admitere pentru anul universitar 2020-2021 la Universitatea Babeș-Bolyai. Există de asemenea peste 2.200 de locuri accesibile la Învățământ Deschis la Distanță (IDD).

La nivel de masterat vor fi disponibile peste 3.500 de locuri la buget și alte peste 6.000 în regim cu taxă. Peste 880 de locuri sunt disponibile la IDD. La nivel de doctorat vor fi disponibile 330 de granturi de cercetare, dintre care jumătate beneficiază de bursă. Acestora li se vor adăuga alte peste 160 de locuri, cu taxă. Universitatea dispune de 30 de programe doctorale, în 31 de domenii.

„Am reușit să recuperăm în acest an cele aproximativ 200 de locuri la masterat și alte câteva zeci la doctorat (este vorba de locuri bugetate, n.red.), care ne-au fost tăiate în 2018, iar studenții au trebuit să plătească studiile. Ne bucurăm că le putem oferi candidaților șansa să beneficieze și de aceste locuri”, a spus rectorul UB, Daniel David.

Cercetări adaptate la pandemie

„Vedem universitatea noastră ca una generatoare de cunoaștere, nu doar care să predea ce a fost generat de alții. De asemenea, este o universitate globală și încercăm să fim incluzivi vizavi de accesul la studii al tinerilor, întrucât stăm prost dacă raportăm numărul de studenți la populație. Am fost mai permisivi din acest punct de vedere la nivel licență, devenind mai selectivi la nivel de masterat și doctorat”, a adăugat profesorul, potrivit căruia UBB este o universitate „puternică și vizibilă” în Sud-Estul Europei.

Rectorul a specificat că există mai multe proiecte în derulare, la Facultățile de Științe Economice – portalul care monitorizează, în timp real, impactul pandemiei în evoluția Economiei din România, și la Psihologie sau Biologie, care vizează aplicarea cercetărilor pe tematica actuală a pandemiei. De asemenea, instituția s-a implicat și în sprijinirea activității de testare pentru Covid-19, dar și de producere de biocizi, a adăugat acesta.

El a menționat că UBB are aproximativ 1.500 de studenți internaționali în regim complet de studii, dar că deși „este un număr rezonabil, raportat la resursele de care dispune”, își dorește ca acesta să crească.

Proba scrisă, înlocuită în premieră la trei facultăți

În premieră, Facultățile de Psihologie, Informatică și Drept vor înlocui proba scrisă cu concursul de dosare, la fel ca la majoritatea celor 21 de facultăți,  în care pe lângă media de la Bacaluareat se va lua în considerare și media de la anumite discipline.

„Este o decizie temporară, de la anul cele trei facultăți ar urma să reia proba scrisă”, a spus prorectorul responsabil de Curriculum în UBB, Anna Soos. Pe de altă parte, rectorul Daniel David a subliniat că decizia finală a aparținut facultăților.

Probă față în față

Doar la două facultăți se va susține proba efectivă aferentă admiterii, a precizat Anna Soos. Este vorba de Facultatea de Chimie, unde examenul va fi susținut pe o platformă online, testată în prealabil, și de Facultatea de Teatru și Televiziune. Aici, candidații de la două specializări se vor întâlni, pe rând, cu comisia de examinare.

„După o preselecție pe portofoliu, candidații vor participa la un examen, individual, față în față, la doar două specializări, actorie și regie”, a spus prorectorul responsabil de Curriculum al UBB.

Formalitățile se fac exclusiv online

Anna Soos a precizat că toate procedurile necesare admiterii vor fi efectuate exclusiv online.

„Toate documente se depun online, pe o platformă specială, inclusiv taxa se va plăti aici (de înscriere, n.red.). După înscriere, rezultatul admiterii va fi postat pe platformă, unde se va face și confirmareea locului, cu încărcarea, sub semnătură, a contractului de studii. Variantele originale ale documentelor solicitate se vor depune la începutul anului universitar. Am încercat să evităm astfel contactul și răspândirea virusului ”, a spus Anna Soos.

Specializări noi

Peste 220 de programe, în mai multe limbi, de la română, maghiară, germană la franceză și engleză vor funcționa la UBB în anul universitar viitor. La nivel de licență vor fi lansate două programe de studii noi. E voba de Diplomație în afaceri, la Facultatea de Studii Europene, și Studii de conflict,  la Științe Politice. La nivel de master vor apărea specializări precum Analiza spațială și organizare teritorială, în engleză, la  Facultatea de Geografie, Managementul dezastrelor, la Mediu, sau Management și Antreprenoriat cultural, la Teatru.

Admiterea la UBB se va desfășura în perioada 9-30 iulie, datele specifice pentru înscrieri și analiza dosarelor, respectiv susținerea probelor fiind efectuate de fiecare facultate în parte.

 

Ovidiu Cornea

 

Foto: UBB Cluj

Ne poți asculta și aici: