Festivalul Enescu, în premieră la Cluj. Pe scenă vor urca artiști renumiți, printre care Elisabeth Leonskaja și Nobuyuki Tsujii

Prima ediție a Festivalului Enescude la Cluj-Napoca începe miercuri, 4 septembrie, aducând timp de două săptămâni în fața publicului meloman clujean peste 20 artiști de talie mondială.

Legendara pianistă Elisabeth Leonskaja și spectaculosul pianist și compozitor japonez Nobuyuki Tsujii (foto) sunt capul de afiș al ediției din acest an, care ține până în 14 septembrie.

Iubitorii muzicii clasice se pot bucura pe timpul festivalului de șapte concerte și recitaluri, toate în premieră pe scena clujeană.

Cel care deschide ediția clujeană a Festivalului Enescu este canadianul Charles Hamelin, unul dintre cei mai promițători pianiști ai generației sale. Recitalul extraordinar pe care îl va avea în 4 septembrie, în Studioul de concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, include în program Claude Debussy – Images oubliées, Sergei Rahmaninov – Morceaux de fantaisie op.3, George Enescu – Suita I pentru pian, Sergei Prokofiev – Sonata a IV-a pentru pian.

Charles Hamelin va oferi publicului un recital de înaltă ținută datorită felului în care reușește să îmbine inteligența și finețea când este în fața pianului, spun organizatorii festivalului.

Tot în Studioul de concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, dar 5 septembrie, va avea loc și recitalul susținut de Monte Piano Trio, format din Irina Botan, la pian, Francesco Sica, la vioară și Claude Frochaux, la violoncel.

Recitalul lor are în program George Enescu – Trio în la minor, Arnold Schoenberg – Noapte transfigurată op. 4 (ar. pentru trio cu pian de Eduard Steuermann), George Enescu – Serenade lointaine și Amédée-Ernest Chausson – Trio în sol minor op. 3.

Monte Piano Trio a susținut concerte pe unele dintre cele mai importante scene ale muzicii clasice, precum Berliner Philarmonie, Laeiszhalle Hamburg, Alte Oper Frankfurt, Wigmore Hall, Royal Festival Hall, Covent Garden Londra, Daning Theater din Shanghai sau Ateneul Român.

Ziua de sâmbătă, 7 septembrie, aduce în fața iubitorilor muzicii clasice 15 tineri pianiști din București, Cluj, Iași, Sibiu și Ploiești, artiști care, deși au între 12 și 17 ani, sunt deja cunoscuți în lumea pianistică, având realizări importante în țară și străinătate.

Recitalul lor, intitulat „Enescu și muzica lumii’’, este un eveniment special creat de Asociația Culturală Play în cadrul Festivalului Enescu la Cluj și va avea loc în Studioul de concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”.

Fiecare tânăr pianist va interpreta două piese, dintre care una va fi a compozitorului George Enescu. Intrarea la acest concert este liberă.

Al patrulea concert al acestei ediții a Festivalului Enescu la Cluj este susținut de violonistul chinez Ziyu He în 8 septembrie, în Studioul de concerte al Academiei de Muzică.

Recunoscut la nivel mondial în urma câștigării Concursului Internațional „Menuhin” din Londra în 2017 și pentru că este unul dintre cei mai tineri artiști invitați să cânte alături de Orchestra Filarmonicii din Viena, Ziyu He va fi acompaniat la Cluj de pianistul austriac Christopher Hinterhuber.

Programul include W.A. Mozart – Violin Sonata in G Major KV 379, George Enescu – Violin Sonata no. 2 in F minor op. 6, Amy Beach – Romance for violin and piano op. 23, Béla Bartók – Romanian Folk Dances, Camille Saint-Säens – Havanaise op. 83 și Antonio Bazzini – The Dance of the Goblins (La Ronde des Lutins) op. 25.

Luni, 9 septembrie, în Studioul de concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, cunoscutul violonist David Grimal va susține un recital în duet cu pianistul Grigor Asmaryan. Unul dintre cei mai renumiți violoniști ai momentului, David Grimal este un preferat al compozitorilor pentru că abordează repertorii dificile, fiind interesat atât de orchestră, muzica de cameră, muzica contemporană, cât și de muzica barocă, muzica clasică sau muzica romantică, arată organizatorii.

În program: Maurice Ravel – Sonata nr. 2 în sol major pentru vioară și pian, Maurice Ravel – Rapsodia Tzigane, Amédée-Ernest Chausson – Poem pentru vioară și pian op. 25 și George Enescu – Sonata a III-a în la minor pentru pian și vioară op. 25, „în caracter popular românesc”.

Una dintre marile pianiste ale timpurilor noastre, Elisabeth Leonskaja, va concerta în 10 septembrie, în Sala Auditorium Maximum. Despre Elisabeth Leonskaja s-a spus că este „ultima mare doamnă a Școlii Sovietice”, „Leoiaca pianului” sau „Anti-Diva”. A concertat cu aproape toate orchestrele importante din lume și a fost distinsă cu numeroase premii și onoruri pentru serviciile deosebite aduse vieţii culturale.

Recitalul ei extraordinar va include trei sonate de Ludwig van Beethoven: Sonata nr. 30 în mi major op. 109, Sonata nr. 31 în la bemol major op. 110 și Sonata nr. 32 în do minor op. 111.

Ultimul concert din cadrul ediției de la Cluj a Festivalului George Enescu este și unul dintre cele mai așteptate momente din festival: recitalul extraordinar al pianistului japonez Nobuyuki Tsujii.

Acesta va concerta vineri, 14 septembrie, în Sala Auditorium Maximum. Tânărul pianist impresionează cu fiecare recital datorită talentului său muzical și a tehnicilor unice de învățare a muzicii, care l-au transformat într-un artist-reper în muzica clasică, la nivel mondial, arată organizatorii.

Nevăzător din naștere, Nobuyuki Tsujii spune că pianul este o extensie a corpului său. Recitalul pe care îl va susține la Cluj include în program Claude Debussy – Deux Arabesques și „Imagini”, Caietul I, Maurice Ravel – Sonatină, Frédéric Chopin – Balade (Balada nr.1 în sol minor op. 23, Balada nr. 2 în fa major op. 38, Balada nr. 3 în la bemol major op. 47, Balada nr. 4 în fa minor op. 52).

Ne poți asculta și aici: