Festivalul Internațional de Teatru Interferențe de la Cluj se va desfășura, în premieră, online

Peste 30 de spectacole au fost pregătite pentru cele 10 zile ale festivalului Organizat de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Vizionarea este gratuită.

Afișul spectacolului Castro regizat de Nuno Cardoso.

 

Cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe va fi anul acesta online, în perioada 19-29 noiembrie 2020.

Evenimentul debutează joi, iar pe parcursul a 10 zile sunteți invitați la peste 30 de spectacole. Acestea vor putea fi vizionate gratuit, pe site-ul festivalului Interferențe, precum și pe pagina de Facebook a manifestării, cele din Secțiunea OFF.

Toate spectacolele Festivalul internațional Interferențe, aflat la cea de-a șasea ediție, au subtitrare în limbile română, maghiară și engleză.

 

Tompa Gábor, directorul și selecționerul Festivalului, a declarat că și-a dorit să organizeze ediția din acest an, chiar și online, în primul rând „pentru a păstra continuitatea evenimentului și în virtutea unui viitor care în acest moment ne este tuturor necunoscut”.

Acesta a făcut și o scurtă prezentare a celor trei secțiuni ale Festivalului.

Secțiunea Orizonturi reunește o parte dintre spectacolele care ar fi trebuit să facă parte din ediția „pe viu” din acest an. Vor fi prezentate online spectacole semnate de Josef Nadj, Silviu Purcărete, András Urbán, Michal Dočekal, Tompa Gábor și alții.

„În aceste vremuri, în lume se întâmplă o mulțime de lucruri în paralel, ca atare, cu greu putem afirma că trăim timpuri obişnuite. Suntem în mijlocul pandemiei de coronavirus care ţine de aproape un an, respectiv, în contextul unor evenimente politice semnificative, care vizează diferite alegeri, culminând cu alegerile prezidențiale americane. Aceste evenimente tulbură în mod incontestabil apele liniștite ale întregului continent, mai mult, ale întregului glob, făcându-ne existența incertă, fapt care a ajuns să ne definească traiul cotidian”, a spus Tompa Gábor.

Cea de-a doua secțiune este dedicată aniversării a 30 de ani de la înființarea Uniunii Teatrelor din Europa (UTE 30) și prezintă 11 spectacole din istoria UTE semnate de regizori importanți ai scenei teatrale internaționale precum Giorgio Strehler, Krystian Lupa, Lev Dodin, Declan Donnellan, Tompa Gábor, Alexandru Darie și alții.

De asemenea, cele două secțiuni cuprind și patru spectacole de operă acestea fiind introduse în program din dorința de a aduce o diversificare de gen Festivalului.

Secțiunea OFF aduce în prim plan evenimente teatrale neconvenționale, intenția fiind de a pune în valoare o parte dintre creatorii tineri precum Leta Popescu sau Cătălin Bocîrnea și pentru a sprijini teatrul independent. De asemenea, în încheierea evenimentului, de pe scena Teatrului Maghiar de Stat Cluj va fi transmis concertul formației Loose Neckties Society.

 

Sursa foto: Interferences International Theatre Festival, Cluj

 

Ne poți asculta și aici: