Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa se întoarce la Cluj după mai bine de zece ani

Prima ediție a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, după o întrerupere de peste zece ani, va avea loc în această toamnă la Cluj.

Evenimentul va fi organizat de Teatrul Maghiar de Stat din oraș și urmează să aducă în fața publicului spectacole de la peste zece teatre membre ale uniunii, între care Stanislavski din Moscova, Schauspiel Köln, sau Teatrul Național Sao Joao din Portugalia.

Asta chiar dacă festivalul va avea un buget de aproximativ trei ori mai mic decât cel preconizat inițial, respectiv 600.000 de euro.

„Am zis că demararea, după 11 ani de pauză a acestui festival, chiar dacă într-un mod auster și cu buget redus, este importantă. Dacă am optat să ne asumăm valorile eurpene și facem parte din Uniunea Europeană, cel mai direct mod de a ne racorda la această rețea culturală europeană este să vezi spectacole făcute de teatre ale țărilor membre în diverse limbi vorbite în Europa”, a declarat pentru RBS Radio Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca.

Organizatorii festivalului aflat la cea de-a 18-a ediție, dar întrerupt în 2008, au obținut o finanțare de 75.000 de euro de la bugetul local, aproximativ un sfert din suma solicitată. De asemenea, o parte din finanțare urmează să fie asigurată de Ministerul Culturii.

Festivalul va avea loc în luna noiembrie a acestui an.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: