Filmul „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, propunerea României pentru premiile Oscar

„La Gomera”, cel mai recent film regizat de Corneliu Porumboiu, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria „Cel mai bun lungmetraj internațional” la gala premiilor Oscar 2020.

Pelicula, cu Vlad Ivanov în rol principal, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes 2019, unde a fost selectată în competiție, a primit majoritatea voturilor în ședința Comitetului de selecție anuală a filmului românesc pentru participarea premiile Oscar Academiei americane de film, potrivit Mediafax.

Comitetul din acest an, numit prin Hotărâre a Consiliului de Administrație al Centrului Național al Cinematografiei, a fost format din critici de film Dana Duma, Ionuț Mareș, Irina Trocan, Iulia Blaga, Cristina Corciovescu și directorul artistic al TIFF Mihai Chirilov.

Filmele eligibile au fost cele care, potrivit regulamentului premiilor Oscar, au avut sau vor avea premiera între 1 octombrie 2018 și 30 septembrie 2019 și ale căror producători și-au exprimat opțiunea de a participa la această preselecție. În acest an, comitetul a avut de ales dintre cinci lungmetraje românești înscrise și declarate eligibile.

Academia de film americană a decis, în aprilie 2019, să schimbe denumirea categoriei „Cel mai bun lungmetraj într-o limbă străină” în „Cel mai bun lungmetraj internaţional” (Best International Feature Film.

„La Gomera” a fost proiectat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania și va avea premiera în cinematografele românești pe 13 septembrie.

Filmul este cel de al cincilea lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu și este în cursă și pentru o nominalizare la premiile Academiei de Film Europene.

Este prima producţie semnată de Porumboiu care a fost filmată şi în afara României, în Spania și Singapore. Din distribuție mai fac parte Catrinel Marlon (Menghia), Rodica Lazăr, Sabin Țambrea, Julieta Szönyi, George Piștereanu, István Teglas, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto şi Antonio Buíl.

„La Gomera” este scris şi regizat de Corneliu Porumboiu, iar imaginea este semnată de Tudor Mircea. Scenografia a fost realizată de Simona Pădureţu, designer de costume a fost Dana Păpăruz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu a fost responsabilă cu direcţia artistică.

Cele cinci filme nominalizate la Oscar 2020 la categoria „Cel mai bun lungmetraj internațional” vor fi anunțate pe 13 ianuarie.

Cea de-a 92–a ediție a galei premiilor Oscar va avea loc pe 9 februarie 2020.

 

Sursa foto: TIFF

Ne poți asculta și aici: