Introducerea învățământului dual este una din măsurile bune pentru industrie, dar trebuie dublată de oferirea de oportunități similare și pentru absolvenbții de licee cu profil tehnic.
Asta au transmis reprezentanții unor firme cu capital străină prezene la Cluj și în Transilvania, cu ocazia Târgului de Meserii, organizat astăzi la Casa de Cultură a Studenților.
Învățământul dual, practic clasele de școală profesională care funcționează în parteneriat cu firme private, este o măsură eficientă pentru combaterea deficitului de personal de pe piața muncii, dar efectele sale se vor vedea cu adevărat în aproximativ trei ani.
Asta consideră reprezentanții unor companii care activează în Cluj și în Transilvania, în condițiile în care abia anul viitor va exista prima promoție de absolvenți de școală profesională în sistem dual.
Atât firmele prezente de mai mulți ani în țară, cât și cele mai noi au o nevoie continuă de angajați în meserii tehnice, de la lăcătuși și electricieni, la operatori de mașini cu comandă numerică.
Tinerii care cunosc încă din timpul școlii modul de lucru dintr-o companie au șanse mai mari să devină specialiști foarte buni, spune Cristian Lazăr, responsabil de personal al unei firme din domeniul auto, cu peste 2.100 de angajați.
„Trebuie să avem în permanență specialiști care să asigure continuitatea business-ului. Și atunci învățământul dual își are rolul lui, de a asigura un val de tineri de 17-19 ani, dispuși să intre în companie, dar nu fără să cunoască această companie prin intermediul acestor practici efectuate la sediul angajatorului, de 2-3 ani, să știe ce înseamnă un utilaj, să nu se sperie de un utilaj de 30 de metri…”, spune Cristian Lazăr.
Introducerea învățământului dual, care se adresează celor care urmează o școală profesională, trebuie dublată de măsuri pentru elevii liceelor tehnice.
Asta crede consulul onoric al Franței la Cluj, Pascal Fesneau, totodată administrator al unei firme franco-germane prezentă în oraș.
„Ar fi o idee să activăm meseriile de subingineri, de care noi tot discutăm. Ne lipsește o treaptă intermediară, pentru că de mai multe ori nu avem nevoie de ingineri, ci de tehnicieni superiori, foarte bine pregătiți, dar cu anumite baze teoretice, pe care le-ar putea învăța la facultate. Ar fi nevoie de 2-3 ani de pregătire puternică din punct de vedere tehnic, cu teoreia la facultate, dar și cu practică – deci cam jumătate-jumătate – în firmele noastre”, a declarat consulul onoric al Franței la Cluj, Pascal Fesneau.
Primul pas pentru relansarea meseriei de subinginer ar fi introducerea „bacalaureatului tehnic”, a menționat și Cristian Lazăr.
Introducerea în programa de bacalaureat a materiilor tehnice i-ar stimula mai tare pe tineri să devină buni meseriași.
„Elevul se va pregăti mult mai interesat pentru meserie și asta îl va ajuta mai târziu. Dacă nu are un scop evident, elevul tratează cu mai multă superficialitate pregătirea în domeniul tehnic și acest lucru va greva asupra carierei sale”, a spus și profesorul Ioan Ganea, care predă discipline electrotehnice la Liceul de Transporturi.
Zeci de tineri, de la licee cu profil electric sau mecanic, au participat vineri la un târg de meserii la Casa de Cultură a Studenților, unde 15 companii au oferit aproximativ 250 de locuri de muncă.
Aproximativ 300 de tineri studiază în 16 clase de tip dual, organizate în parteneriat cu firme private, la Cluj.
Aceștia beneficiază de burse, de 600-700 de lei, acordate atât de stat, cât și de către companii, dar și de stagii intense de învățare în cadrul firmelor unde se pot angaja după absolvire.
Ovidiu Cornea