Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Florentin Crihălmeanu: „Să insuflăm speranța și celor care se simt dezamăgiți și fără perspective”

Crăciunul, sărbătoarea Nașterii lui Iisus, reprezintă mai mult decât o simplă reîntoarcere în timp, în fiecare an.

Asta subliniază episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, în mesajul său cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Tradiții precum oferirea de cadouri, organizarea de mese îmbelșugate, ori împodobirea bradului nu trebuie să pună în plan secund evenimentul Nașterii lui Iisus, unul dătător de speranță pentru toți oamenii, a transmis episcopul Florentin.

„Să ne deschidem sufletele spre această bucurie a spranței, pe care să o insuflăm și celor care sunt dezamăgiți de realitatea, uneori fără perspective, în care trăiesc. Să avem curajul să visăm, ne îndeamnă papa Francisc. Să ieșim din cercul strâmt al realităților cotidiene. Visul este spațiul privilegiat pentru căutarea adevărului, pentru că acolo nu ne apărăm de adevăr. De multe ori visul este cel care permite depășirea limitelor personale, fizice, a condițiilor sociale și chiar a condițiilor morții”, a spus ierarhul, a cărui scrisoare pastorală din acest an este intitulată Visele lui Iosif.

Mesajul său are în centru figura sfântului Iosif, logodnicul Fecioarei Maria și modul în care acesta s-a supus mesajului divin.

Episcopul Florentin a vorbit și despre societatea românească, la 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. După numeroase schimbări, în plan politic și social, democrația românească începe să se consolideze, susține ierarhul.

„Cât am reușit să împlinim din idealurile Revoluției mie personal îmi e greu de spus, pentru că, în primul rând, ar trebui luate acele idealuri, mă iertați că spun așa, bune și sfinte, care au fost, și sigur că au fost. Mie mi se pare că încet, încet lucrurile se așează, oamenii încep să simtă responsabilitatea politicii. Mi se pare că se merge spre o normalitate”, a mai spus PS Florentin Crihălmeanu.

Ascultați aici cum a trăit PS Florentin, eparh al Episcopiei de Cluj-Gherla, pe atunci inginer, evenimentele din 1989.

 

Anul 2019 a fost unul din cei mai importanți din istoria bisericii greco-catolice, în contextul vizitei Papei Francisc în România și al beatificării a șapte episcopi martiri, între care și cardinalul Iuliu Hossu, a mai spus episcopul Florentin. Scrisoarea sa pastorală, care are în centru figura sfântului Iosif, va fi citită de Crăciun în toate bisericile greco-catolice din Eparhia de Cluj-Gherla.

 

Ovidiu Cornea

 

X
X
X