Forța de muncă, într-un declin continuu. O treime dintre românii apți de lucru au plecat în străinătate

România trebuie să își dezvolte forța de muncă actuală, iar pentru asta, educația trebuie să țină cont de nevoile pieței.

O spun specialiștii în domeniu, în contextul în care o treime dintre românii apți de muncă au plecat în străinătate.

„Cea mai mare problemă a României este conturată de segmentul de bază, primar, de clasa de meseriași. Mă refer la zidari, la sudori, la electicieni. Am avut până de curând o axă de atragere a fondurilor europene și toate recalificările s-au făcut cu predilecție în domeniul de beauty, dar ne-au dispărut meseriile de bază pentru care România era recunoscută. Poate și datorită faptului că a existat o mentalitate proastă în ceea ce privește salarizarea acestor meserii de bază. Dar în prezent, un electrician ajunge să câștige mai bine decât, să zicem, decât un absolvent de Medicină Veterinară”, a declarat Cristina Chiriac, președintele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin.

Unul dintre motivele pentru care mulți cetățeni aleg să emigreze este nivelul salariilor. România este codașă din acest punct de vedere, iar în ceea ce privește povara fiscală, țara noastră se situează pe locul șapte la nivel european.

„O pondere foarte mare dintre cei apți de muncă, practic o treime dintre ei, sunt deja plecați în afară. Ori populația activă, care acoperă numărul de job-uri vacante, cea pentru care se plătesc și constribuții sociale sau impozite, a rămas cu doar două treimi. Acest lucru se întâmplă în primul rând din cauza disproporției dintre nivelul salariilor și nivelul de trai”, a declarat și Luisiana Dobrinescu, specialist în fiscalitate.

În acest context, România este nevoită să importe forță de muncă. Numărul imigranților a crescut considerabil în ultimii ani, ajungând la 65.000 în 2018.

 

Ioana Pîrlea

 

Ne poți asculta și aici: