IN MEMORIAM Vargha Jenő, „un titan al psihologiei”, formator de specialiști și oameni

Trei dintre colaboratori și personalități care l-au cunoscut pe apreciatul psiholog și formator de psihoterapeuți Vargha Jenő l-au evocat la cea mai recentă ediție a emisiunii Forum EBS, una In Memoriam. Vargha Jenő s-a stins din viață la 67 de ani.

Psihologul Vargha Jenő, mentor a mai multor generații de specialiști în domeniu. FOTO / Facebook
Psihologul Vargha Jenő, mentor a mai multor generații de specialiști în domeniu. FOTO / Facebook

 

O veste tristă a zguduit comunitatea psihologilor, din Cluj, dar nu numai, săptămâna trecută. Apreciatul psiholog, formator de psihoterapeuți și cadru universitar Vargha Jenő, s-a stins în noaptea marți spre miercuri, la 67 de ani. Reacțiile celor pe care i-a format, specialiști recunoscuți deja sau în devenire, s-au ținut lanț.

“R.I.P. VARGHA JENŐ-LÁSZLÓ- TITAN al psihologiei din România, OM ADEVĂRAT, doctor în psihologie și psihoterapie, care a şlefuit sufletul a mii de oameni prin praxisul său genial, formator a mii de psihoterapeuți adevărați, MENTOR PROFESIONAL și un adevărat părinte spiritual”, au scris reprezentanții Asociației Psihologilor Atestați din România (APAR) pe pagina de Facebook.

“Am pierdut o parte a sufletului meu, omul căruia îi datorez aproape totul…ieri după masă l-am întrebat dacă crede în lumea de dincolo…”, a scris pe contul său și Miklós Bács, actor al Teatrului Maghiar din Cluj și unul din cei mai cunoscuți pedagogi de teatru din România.

La ediția de joi 16 decembrie a emisiunii Forum EBS am evocat personalitatea lui Vargha Jenő alături de psihologul Veronica Jardan, membru fondator al Asociației Psihologilor Atestați din România și de profesorul Ion Dafinoiu, președinte al Asociaței Române de Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Eriksoniană. Am vorbit de asemenea și cu Carmencita Brojboiu, una din cele mai apreciate scenografe din România, care l-a cunoscut și apreciat pe regretatul psiholog Vargha Jenő-László.

“Ne-a învățat cum să ne asumăm valori supreme!”

Psihologul Veronica Jardan, co-fondator al APAR a colaborat îndeaproape cu Jenő-László Vargha, Ennte pentru cei apropiați, la organizarea a 17 ediții ale conferințelor naționale de psihologie aplicată, unde acesta a intermediat prezența unor specialiști internaționali.

Vargha Jenő nu a căutat luminile rampei și nici funcțiile academice, dar pentru cei din breaslă a fost un formator și psihoterapeut de prim rang:

“A fost un titan al psihologiei din România, a format mii de psihologi în toată țara, a avut grupuri de formare nu numai la Cluj-Napoca, ci și la Brașov, București, Timișoara. A fost nu numai mentor profesional, ci și părinte spiritual, ne-a ajutat să ne prelucrăm temele personale, dar și să ne asumăm tehnici și metode validate științific de a lucra cu clienții noștri. Avea o cultură vastă în psihologie aplicată și în psihoterapie, încât ne uimea. Ne spunea într-o discuție că averea cea mai mare a lui e biblioteca sa. Nici nu apărea articolul de specialitate și deja îl avea, prin colaborări cu universități de prestigiu, din SUA și din Europa”, ne-a spus Veronica Jardan.

Ea a explicat și de ce dispariția psihologului a născut un ecou atât de puternic – la întâlnirea comemorativă organizată de APAR pe Zoom aveau să participe peste 200 de persoane – dar și de ce titlurile academice sau funcțiile nu au reprezentat o prioritate pentru el. Un adevărat „monstru sacru” pentru cei pe care i-a format în specializări precum hipnoza clinică, terapie eriksoniană și  psihodramă ori le-a deslușit din tainele psihoterapiei, Vargha Jenő a rămas ca funcție didactică la UBB lector universitar.

„Pentru el era sfântă relația cu clientul, nu funcțiile!”

“A desăvârșit oamenii prin vorba bună, vorba înțeleaptă, prin ghidarea adecvată către resursele omului, din inconștientului omului. Pentru el era sfânt ceea ce face cu clientul, cu cursantul, nu aceste efemere denumiri științifico-fantastice, a fost om adevărat și un profesionist desăvârșit. De aceea miile de cursanți, pacienți și clienți îi sunt recunoscători și comunitatea de aceea e zguduită, că dânsul nu a fost genul de om care să își etaleze aceste merite, a avut asumată smerenia și demnitatea lui de om. Cei care am avut șansa să îl cunoaștem și să ne formăm cu dânsul știm că valorile acestea supreme, de a face bine celuilalt necondiționat și de a-l ghida astfel încât să își facă ‘via’ lui vie – adică să aibă o viață frumoasă, împlinită – se duc în veșnicie”, a explicat Veronica Jardan.

“Am avut șansa să fim formați de un mentor profesional adevărat. Un om desăvârșit, căruia nu avem cuvinte cum să îi mulțumim cât de mult ne-a învățat să fim oameni adevărați și profesioniști desăvârșiți; ne-a învățat cum să ne asumăm valori supreme, să avem lumină în calea noastră și să oferim la rândul nostru această lumină clienților noștri, această lumină de însănătoșire psihică”, a mai spus psihologul.

Ascultați mai jos întreg interviul cu Veronica Jardan, în care aceasta vorbește despre modestia celui care a fost mentorul mai multor generații de specialiști, despre erudiția și moștenirea spirituală și profesională pe care el o lasă:

Profesorul Ion Dafinoiu: „Prezentările sale induceau un soi de transă!”

La Forum EBS am discutat și cu psihologul Ion Dafinoiu, profesor la Universitatea Alexandru Ion Cuza din Iași. Jenő-László Vargha și Ion Dafinoiu au publicat împreună două cărți de referință în domeniu: “Hipnoza clinică. Tehnici de inducție” (2005) și „Psihoterapii scurte. Strategii. Metode” (2003), ambele apărute la editura Polirom.

“Făceam mai întâi proiectul, împărțeam capitolele, ce scrie fiecare, după care aveam discuții asupra conținutului. Disponibilitatea lui la colaborare reiese și din faptul că mai spunea: ‘am mai cooperat cu colegul sau colega cutare’, colegi care de altfel sunt menționați. A fost un om care a meditat profund asupra psihologiei umane, el însuși era poate un pic mai interiorizat, mai introvertit, dar de o sensibilitate extraordinară. Era suficient să treci de primul strat și să descoperi o persoană caldă, empatică, dornică să transmită ceea ce știe, generoasă”, a sintetizat Ion Dafinoiu.

Cei doi au fost colegi și în Asociația de Hipnoză, Relaxare și Terapie Eriksoniană (ARHTE), înființată în urmă cu peste 20 de ani, Dafinoiu fiind președinte iar Vargha vicepreședinte. Cei doi s-au format în hipnoterapie sub tutela unui reputat specialist român, Valentin Gheorghiu, iar asociația și-a fixat ca scop introducerea și promovarea unor tehnici în domeniu.

Profesorul ieșean a subliniat profesionalismul lui Vargha:

“Ce-aș remarca este grija lui pentru desfășurarea unei activități la cote înalte de profesionalism. Asta reiese și din felul în care am colaborat la cărți, dar și din prezentările de caz, analiza cazurilor pe care o făcea și pentru cursanți dar și la conferințe, simpozioane, workshop-uri, erau atât de bine documentate, avea un discurs care inducea un soi de transă tuturor celor care îl ascultau; de altfel el însuși era în transă, altfel probabil nici nu putea să realizeze o comunicare atât de eficientă care să atingă straturi profunde ale personalității ascultătorilor”.

„A fost (și) un non-conformist”

Vargha Jenő a fost o personalitate complexă, cu o cultură vastă și un cunoscător al muzicii în special. A fost de asemenea un apropiat al actorilor și artiștilor, dintre care unii i-au fost apropiați. A fost și un amator de fotbal în tinerețe – a pus umărul la înființarea echipei Serviciilor de Sănătate Publică Cluj, devenită ulterior Sănătatea Cluj – și un fan al echipei engleze Liverpool. De firea sa mai degrabă non-conformistă se leagă, în opinia lui Ion Dafinoiu faptul că nu a ținut să avanseze pe scara ierarhică academică, deși anvergura și profesionalismul ca psiholog l-ar fi recomandat fără doar și poate.

“El a fost și un non-conformist, să avanseze în ierarhia universitară trebuie parcursă o întreagă birocrație, să treci mai multe ‘porți’, lucru care pentru comunitate sau pentru cine are nevoie de psihoterapie contează mai puțin, că Varga era lector, conferențiar sau putea să nu aibă vreun grad didactic… Și-a făcut treaba la înalte cote de profesionalism și nu era deloc interesat să traverseze toată această birocrație”, a sintetizat profesorul: “Așa non-conformist cum era, a mai și nemulțumit pe unii, dar cine nu face asta?”, a adăugat el.

În fapt, Vargha Jenő a fost cel care a preluat ca titular cursurile de psihologie clinică și psihoterapie, la UBB, imediat după ’90, după cum reiese dintr-o prezentare (pagina 37) făcută chiar de actualul rector al instituției, Daniel David. Culisele dezvăluite de cunoscători ai domeniului spun că viziunea lui Vargha Jeno cu privire la orientarea școlii de Psihologie clujene a intrat în conflict cu cea a lui Mircea Miclea, un promotor al psihologiei cognitive. care avea să devină ulterior ministru al Educației. Treptat orientarea cognitivistă s-a impus în școala de psihologie clujeană, iar Vargha a fost pus într-un con de umbră, pe linie academică. A continuat să predea la secția maghiară a Facultății și indiferent de rangul universitar, a rămas atât pentru studenți cât și pentru cei care i-a format la cursurile dedicate le-a rămas în memorie ca un adevărat profesor.

Ascultați mai jos interviul complet cu Ion Dafinoiu:

„A fost o prezență binefăcătoare!”

O caracterizare a profesorului, cunoscut pentru erudiția și afinitățile artistice, a făcut la Forum EBS și apreciata scenografă Carmencita Brojboiu, timp de mulți ani scenografă a Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

“A fost o prezență absolut binefăcătoare pentru mulți dintre noi, extrem de discretă și de tonică în același timp, de fiecare dată când îl regăseam în sălile de teatru îmi făcea o plăcere deosebită să știu că este alături de noi și în acest fel. E foarte dureros și neașteptat, era o prezență constantă, știam că e acolo de fiecare dată când îl căutam și când avem nevoie de dânsul și părea de neclintit, ca prezență”, a spus ea.

„Îi făcea mare plăcere să afle lucruri, să împărtășim experiențele din munca noastră, poate că asta ne și aducea la dânsul, ne apropia, era o ușă mereu deschisă, unde puteam să ne găsim un sprijin în momentele de impas din profesia noastră, pentru că fiecare are mereu noi obstacole de întâmpinat în aceste profesii artistice pe care le avem”, a spus ea.

Discuția, în care artista face o prezentare foarte plastică a psihologului, pe care îl numește „maestru al busolei umane”, „adevărat ceasornicar al fragilităților”, ascultați mai jos:

Vargha Jenő

Vargha Jenő-László s-a născut la 7 octombrie 1954, la Cluj, a absolvit secția de Psihologie a UBB în 1974, cu specializări și formări multiple în psihoterapie, terapie eriksoniană, psihodramă și hipnoză și activitate clinică de psiholog în cadrul Spitalului de Recuperare timp de aproximativ 15 ani.

A fost lector la Facultatea de Psihologie din UBB încă din 1991 și a fost vicepreședinte a mai multor asociații de psihoterapie, psihodramă, cel mai recent al Asociației Române de Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană. S-a stins din viață în noaptea de 14 spre 15 decembrie 2021. El a fost condus pe ultimul drum sâmbătă, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, în prezența a numeroase persoane din domeniul psihologiei și din mediul universitar și artistic.

Ascultați mai jos întreaga emisiune Forum EBS de joi 16 decembrie, pe care am dedicat-o memoriei sale:

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: