FOTO | 100 de ani în slujba muzicii. Absolvenții Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj au ajuns pe scenele din întreaga lume

Peste 30.000 de studenți au absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, din 1919 până în prezent.

Instituția de învățământ superior a aniversat în 26 noiembrie 100 de ani de la înființare, printr-un eveniment artistic susținut de Orchestra și Corul instituției, alături de absolvenți de top ai instituției.

În urmă cu 100 de ani, Consiliul Dirigent al Transilvaniei hotăra înființarea Conservatorului din Cluj, sub coordonarea compozitorului Gheorghe Dima, primul rector al instituției.

De atunci, numărul studenților a crescut considerabil, iar din acest an instituția are statutul de Academie Națională de Muzică.

„Atunci erau vreo patru profesori, când au început, câți studenți puteau să fie? Situația Academiei de Muzică pe vreme aia era de a forma muzicieni pentru Opera Română și Filarmonica din Cluj, lucru care s-a reușit pe parcurs. Suntem acum aproximativ 1.500 de studenți. Mă mândresc cu acest indicator care ne este mereu cerut. Peste 87% din totalul absolvenților de la Academia de Muzică lucrează în domeniu”, precizează rectorul academiei, prof. Vasile Jucan.

În timp, celebre nume internaționale, precum Yehudi Menuhin sau Angela Gheorghiu au devenit Doctor Honoris Causa ai instituției.

Numeroși absolvenți ai Conservatorului se bucură, la rândul lor, de renume.

„Ar trebui să contabilizăm un șir întreg de muzicieni răspândiți în țară, Europa, în lume. Întotdeuana Academia de Muzică a fost catalogată în topul instituțiilor de gen și mă bucur că și generația care am prins-o eu e privită de cei din jur, nu fără motiv, ca o elită în domeniu”, a declarat cunoscutul interpret Ioan Bocșa, profesor la Academia de Muzică.

Academia de Muzică Gheorghe Dima pregătește studenți în opt specializări, de la interpretare instrumentală și canto la artele spectacolului și muzicologie. La sfârșitul anilor 70 a fost inaugurat și studioul de concerte, care găzduiește constant reprezentații muzicale integrate în diverse festivaluri muzicale.

 

Ovidiu Cornea

 

Materialul prezentat la EBS Radio

 

Ne poți asculta și aici: