FOTO | 41 de autobuze electrice, prietenoase cu mediul, circulă de astăzi în Cluj-Napoca

Ultimele 20 de autobuze electrice, achiziționate pe bani europeni, circulă de astăzi pe străzile Clujului.

Clujenii au la dispoziție 41 de autovehicule de transport în comun nepoluante, care nu produc zgomot, au aer condiționat și ale căror costuri de întreținere sunt scăzute.

Autobuzele fac legătura dintre mai multe cartiere, respectiv Grigorescu, Gheorgheni, sau Piața Gării și zona centrală ale Clujului și au fost achiziționate de municipalitate începând cu anul 2018.

Și flota de tramvaie și troleibuze va fi înnoită.

„Suntem orașul din România care are în acest moment cele mai multe autobuze electrice în circulație. Mai mult, suntem în primele 10 sau chiar 5 orașe din Uniunea Europeană, în ceea ce privește numărul de autobuze electrice pe cap de locuitor și asta înseamnă continuarea politicii de susținere a transportului public nepoluant și de respect față de clujeni, care merită să aibă un transport calitate”, a spus primarul Emil Boc.

Autobuzele electrice au o lungime de 12 metri, o capacitate de 78 de locuri fiecare și o autonomie de 105 kilometri pentru bateriile noi, fiind produse de o companie poloneză.

Autovehiculele sunt dotate cu aer condiționat, sistem de numărare al călătorilor, Wi-Fi gratuit și rampă pentru accesul cărucioarelor.

Costul unui autobuz electric este de 2,4 milioane de lei, fără TVA.

Primele 11 autobuze au fost puse în circulație anul trecut, fiind cumpărate cu bani europeni. Celelalte 30 au fost cumpărate cu o finanțare europenană, care mai include și achiziția a 50 de troleibuze și 24 de tramvaie.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: