FOTO | Agenți de poliție cu diplomă… de facultate. Mulți tineri îmbracă uniforma chiar dacă au studii superioare sau ani de muncă în alte domenii

O mare parte a celor care au absolvit vineri Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca au diplomă de licență, ori au deja o altă meserie.

Peste 280 de tineri din toată Transilvania, dar nu numai, au absolvit astăzi cursurile și vor intra de săptămâna viitoare în rândul polițiștilor din România.

Andreea Scafeș este din Suceava și este șefa de promoție a Școlii de Agenți de Poliție din Cluj-Napoca.

Înainte de a urma aceste cursuri, ea a absolvit Facultatea de Drept și a făcut masteratul. Acum, ea va lucra ca agent de poliție în Iași, orașul în care și-a încheiat studiile superioare:

„Dintotdeauna am vrut să intru în Poliție. Având în vedere că suntem generația tânără, nu mai trăim în acele perioade în care Poliția era asociată cu Miliția, iar omului îi era frică de lege. De aceea consider că noi putem să fim schimbarea și asta începe cu fiecare dintre noi”, a spus pentru EBS Radio Andreea Scafeș.

Ea a mărturisit că trezirea de dimineață a fost cea mai mare provocare în timpul școlii. „Munca și sacrificiul au fost cele care au făcut ca eu să fiu astăzi șefă de promoție”, a adăugat tânăra, sub privirile încântate ale mamei sale.

O nouă generație intră în poliție. Mulți au studii superioare

 

Jumătate din absolvenții actualei generații de agenți de poliție din Cluj sunt fete. Mai mult, chiar dacă diploma de Bacalaureat este suficientă pentru înscrierea la cursurile instituției, o bună parte dintre tineri au deja studii superioare, sau ani de experiență în muncă.

„Ne întâlnim în ultimii ani și cu elevi care au o bogată experiență de viață în spate, care au absolvit una sau două facultăți chiar și un master, pe Drept, pe Pedagogie, pe Istorie sunt mulți. Sunt tineri care au lucrat efectiv pe piața muncii, ca agenți de asigurări, de vânzări pe diferite domenii, avem chiar și foști profesori care au renunțat la o carieră în domeniu și s-au pregătit și iată acum sunt subofițeri de poliție”, a declarat pentru EBS Radio comisarul șef Alice Popa, purtătorul de cuvânt al instituției.

Cursurile școlii de Agenți de Poliție durează în prezent zece luni, jumătate din perioadă fiind dedicată stagiilor practice în cadrul Inspectoratelor de Poliție din județul de unde provin tinerii.

Specializarea de bază este cea de agent de ordine publică, dar din acest an au existat și două module, urmate de două grupe de câte 25 de tineri, pe investigații criminale și criminalistică.

După absolvire, viitorii agenți au fost repartizați, în funcție de medii, la Inspectorate de poliție din toată țara și așteaptă cu emoție să afle în ce localitate își vor desfășura activitatea chiar de săptămâna viitoare.

Cursurile Școlii de Agenți de Poliție durează șase luni. O nouă sesiune de admitere va avea loc în luna ianuarie a anului viitor.

 

Ovidiu Cornea

 

Materialul difuzat la EBS Radio

 

Ne poți asculta și aici: