FOTO | Alpinistul clujean Radu Albu a reușit să cucerească vârful Ama Dablam

Radu Albu a ajuns la 6.856 de metri, într-o ascensiune solitară, fără oxigen suplimentar sau ajutorul șerpașilor nepalezi. El a cucerit vârful Ama Dablam din Himalaya în memoria lui Zsolt Torok.

Ascensiunea pe „cel mai frumos munte al lumii”, a presupus parcurgerea unui traseu extrem de tehnic, muchiile verticale ale acestui munte fiind recunoscute de către alpiniști pentru complexitatea lor. Radu Albu a reușit cu toate că vremea a fost neprielnică.

Întreaga expediție a fost una dificilă, din cauza ninsorii abundente și a vântului puternic, care a bătut cu peste 70 de kilometri pe oră.

Din cauza condițiilor meteo precare, Radu Albu a avut la dispoziție doar două zile în care a putut să urce pe vârf. Din această cauză,  ascensiunea către tabara 1, situată la  5.800 de metri, a fost anulată. Acest lucru l-a făcut pe alpinistul clujean să încerce sa atingă cota 6.856 în mai putin de 24 ore.

Astfel, marți, în 22 octombrie, la ora 7.00 Radu a plecat din tabara de bază – Mt. Ama Dablam – 4.600 de metri,  direct spre tabara 2 situată la altitudinea de 6.100 de metri.

În aceeași zi, în jurul orei 23.00 el a plecat spre varful muntelui, „sărind” și de tabăra 3, de la 6.400 de metri. În dimineața zilei de 23 octombrie, la ora 8.09, Radu a ajuns cu bine pe varful muntelui Ama Dablam, la 6.856 de metri, după o urcare activă din tabăra de baza de aproximativ 16 ore.

Deasupra taberei 3 vremea s-a schimbat dramatic, au arătat reprezentanții alpinistului clujean. Vântul a început să sufle cu peste 70 de kilometri pe oră, iar ninsoarea și momentele de total white out nu au făcut altceva decât să încetinească ascensiunea acestuia.

Pe lângă condițiile meteo vitrege, la puțin peste 100 de metri liniari de vârf, s-a deschis o crevasă nouă, ceea ce a făcut ca întregul traseu sa presupună noi strategii pentru a ajunge în vârf.

Ascensiune în memoria alpinistului Zsolt Torok

 

Radu Albu a dedicat această ascensiune solitară memoriei prietenului său Zsolt Torok, un faimos alpinist român care și-a găsit sfârșitul pe munte în 14 august 2019.  Zsolt Torok a căzut mai bine de 20 de metri sub vârful Negoiu din Munții Fagaraș.

Radu Albu a dus cu el pe vârful muntelui Ama Dablam un steag cu fotografia prietenului său Zsolt Torok, care a fost arborat acolo pentru totdeauna. Alpinistul Zsolt Torok a urcat, la rândul său muntele Ama Dablam în cadrul unei expeditii romanesti în anul 2016.

Radu Albu împreună cu Zsolt Torok și un alt alpinist român urmau să plece împreuna în Nepal, la sfârșitul lunii septembrie pentru o expediție în care își doreau să urce pe o rută nouă,  respectiv fața de sud-vest a muntelui Nuptse – 7.861 metri, situat în vecinătatea imediată a muntelui Everest.

„Filmul” expediției alpinistului clujean de pe Ama Dablam poate fi vizualizat pe website-ul acestuia www.radualbu.ro

 

 

Ne poți asculta și aici: