FOTO | Artă în beneficiul pacienților! Curtea până acum mohorâtă a unui spital din Cluj s-a umplut de culoare

Un spațiu din curtea interioară a Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj se transformă total în aceste zile. Totul este posibil cu ajutorul organizației Create.Act.Enjoy, care desfășoară deja de câțiva ani proiecte de terapie prin artă în spitalele clujene.

Spațiul de recreere destinat atât pacienților, cât și cadrelor medicale este acum plin de culoare, iar pentru o atmosferă relaxantă, inițiatorii au adus mai multe piese de mobilier urban.

„Am amenajat o curte interioară, o curte tranzitată de multă lume, dar am considerat că e nevoie de un spațiu mai colorat și atunci ne-am gândit să amenajăm un spațiu care să îi inspire și să îi relaxeze. Și de asta am ales să punem trei balansoare, scaune, măsuțe și niște ghivece cu plante perene, niște conifere am ales”, spune Raluca Bugnar, membru al echipei care a implementat proiectul.

Iar o artistă colorează întregul spațiu. Lucrarea cuprinde mai multe personaje și are și o componentă terapeutică.

„Spitalele mi se par niște locuri cumva dezolante, mă gândeam că mi-ar plăcea să intru să înveselesc puțin spațiul. Lucrarea e făcută pe ideea de pădure și am folosit culori care chiar terapeutic sunt considerate benefice. Este vorba de albastru, azur, verde, iar personajele sunt un pic haioase”, explică artista Lucia Mărneanu.

Atât pacienții, cât și angajații spitalului, sunt încântați de noua imagine a zonei de recreere.

„Îți ridică moralul, mi se pare super, îmi place și mă simt în lumea copiilor”, a spus o femeie.

„Îmi dă așa un sentiment de inimă deschisă, te înveselește. E ceva deosebit”, a declarat o pacientă.

Acțiunea face parte din cea de-a șaptea ediție a proiectului Terapie prin Artă, care se desfășoară până în data de 18 iulie în șase spitale din Cluj-Napoca.

Ioana Pîrlea

Ascultați reportajul difuzat la EBS Radio:

Ne poți asculta și aici: