Cum a fost revenirea la școală, la Cluj, după vacanța neașteptată de o lună

Elevii din clasele 0 – IV dar și preșcolarii au revenit de astăzi la școală, în format clasic, la Cluj-Napoca, în timp ce elevii claselor intermediare din majoritatea localităților din județ continuă învățământul online. I-am întrebat pe părinți, dar și pe elevi cum a fost întoarcerea la școală, după vacanța prelungită, de o lună. 

Copiii s-au bucurat de reîntâlnirea cu colegii și cu prietenii de la școală, dar și de unele activități pe care le desfășoară aici. Ce ne-au povestit mai mulți elevi, din clase primare, de la Liceul Nicolae Bălcescu din Cluj-Napoca, puteți asculta mai jos:

 

Părinții intervievați de EBS Radio, la liceul Onisifor Ghibu, ne-au spus la unison că preferă, chiar și în context pandemic, revenirea copiilor la școală, fizic, pentru acoperirea nevoilor de socializare. Îi puteți auzi, mai jos:

 

Copiii au fost nerăbdători să revină la școală, dar sunt anumite lucruri, de natură socială, care vor avea un efect pe termen mediu, spune Monica Mangu, învățătoare la clasa a 2-a la liceul Nicolae Bălcescu:

 

Majoritatea școlilor din județ, în scenariul 2

În Cluj-Napoca și în restul orașelor din județul Cluj cursurile școlilor și grădinițelor s-au reluat în scenariul 2, dat de incidența (cumulată pe 14 zile) cazurilor de Covid mai mare de 1 la mia de locuitori.

Și în majoritatea comunelor rata de infectare este peste această limită, ceea ce presupune că merg, fizic, la școală preșcolarii și elevii claselor 0-4, respectiv a celor din ani terminali = din 10 mai, respectiv a tuturor elevilor din unitățile de învățământ special. Astfel, elevii din clasele intermediare continuă deocamdată învățământul în regim online.

În timp ce în 20 de unități administrative rata de infectare este sub pragul menționat, ceea ce permite prezența tuturor elevilor la cursuri în format clasic.

Mai exact, în 389 de școli și grădinițe din județ cursurile au loc în scenariul 2, iar în 51 de unități cursurile funcționează în Scenaiul 1.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: