Primarul din Florești, despre amenajările care „mușcă” din pădure: „Vom continua verificările, nu există nicio autorizație”

Poliția Locală din Florești va verifica în permanență situația amenajării, fără autorizație prealabilă, a unei proprietăți la liziera pădurii din Florești și a posibilei transformări a unui drum forestier în drum de acces, prin pădure, în zona dintre ruinele Cetății Fetei și strada Stejarului, a spus la EBS Radio primarul comunei, Bogdan Pivariu.

Polițiștii locali din Florești au amendat recent, în urma unei sesizări, proprietarul amenajării respective, cu 4.000 de lei, pentru lucrări premergătoare unui șantier, pe un teren aflat în extravilan și fără a deține însă documentele necesare. „Amenajare teren, platformă și taluzuri. fără autorizație de construire”, este ceea ce au sancționat polițiștii locali la fața locului.

A doua zi după anunțul făcut de edil, pe pagina sa de Facebook, mai exact marți, lucrările de amenajare – de această dată la drum – au continuat, după cum ne-a semnalat o persoană aflată în trecere în zonă (foto).

Edilul ne-a spus că va trimite din nou Poliția Locală în control, astfel încât lucrările neautorizate să se oprească. “O să îi pun să verifice și astăzi (ieri, marți, n.red.) și mâine și poimâine și răspoimâine, nu există că să lucreze cineva acolo… în zonă am mai descoperit o construcție, tot în extravilan, a unei hale, fără autorizație de construire și am acționat în momentul acela. Sunt mai multe de acest gen în Florești, eu am spus, toate șantierele de acest gen să fie inventariate, să avem o imagine de ansamblu mai exactă, iar cele pe care le-am găsit fără autorizație de construire au avut de suferit”, a declarat pentru EBS Radio primarul Bogdan Pivariu.

Amenajare începută acum câteva luni

În urmă cu câteva luni, la liziera pădurii cuprinse între ruinele Cetății Fetei și strada Stejarului, pe partea dinspre satul Tăuți, au început săpături pe o suprafață de teren relativ întinsă, cel mai probabil pentru demararea unei construcții. Zona a fost de asemenea împrejmuită cu gard, iar simultan, utilajele au început lărgirea unui drum forestier, cu rol de acces, recurgând inclusiv la tăierea unor copaci, după cum se poate observa și în fotografiile de mai jos, unii fiind lăsați de-a dreptul la fața locului (foto).

 

Nedumerirea celor care ajung în zonă, una cu potențial pentru activități de recreere și accesată de altfel de numeroase persoane, în special în weekend, a fost dată și de faptul că la fața locului nu este amplasat niciun panou informativ cu privire la amenajări.

“Există un certificat de urbanism informativ acolo, dar și scrie pe acesta că nu ține loc de autorizație de construire și nu oferă dreptul la execuția lucrărilor de construcție”, a spus primarul Pivariu, care a ținut să sublinieze că documentul a fost unul strict informativ, fiind solicitat în condițiile în care nu exista un drum de acces înspre parcela unde s-au făcut amenajări prealabile unui șantier de construcții. „Tot ce a făcut în pădure și-a asumat personal cel care a făcut, pentru că nu există un certificat care să îi reglementeze ceva în vederea unei viitoare construiri”, a adăugat edilul.

Ascultați declarația primarul Bogdan Pivariu, mai jos:

 

Drum lărgit prin pădure, neautorizat

În paralel cu amenajarea și împrejmuirea parcelei, o situație aparte și cu impact mai direct asupra pădurii efective, dar și a celor care tranzitează zona, vizează lucrări de lărgire a unui drum forestier, efectuate cu utilaje.

“Ca să faci un drum de acces prin pădure, discuți de proprietarul pădurii, în primul rând, de cei de la Silvic, sunt multe autorități care trebuie să își dea acordul ca cineva să facă, să deschidă, sau să amenajeze un drum prin pădure. Nu putem discuta de așa ceva acum pentru că nu este autorizat așa ceva”, a adăugat edilul. El a specificat că în zonă se va putea amenaja doar ceea ce permite caracterul extravilan al terenului.

 

Mini-Hoia, varianta Florești

Situația din Florești vine în contextul în care și în Cluj, în zona pădurii Hoia a avut loc un protest vizavi de amenajarea mai multor blocuri de locuințe în imediata vecinătate a pădurii.

Situația, sesizată și de un consilier
Cu privire la situația apărută în Florești a fost sesizat și consilierul local Sergiu Leuce, care a și postat o hartă cu locul unde se găsește amenajarea respectivă.
„În urma unei sesizări primite din partea unui floreștean, am făcut o vizită în pădure, în zona hașurată cu roșu, unde am descoperit un adevărat șantier. Astfel de lucrări, fără panou de informare, apărute peste noapte la liziera pădurii și crearea de drumuri noi prin pădure nu fac altceva decât să crească îngrijorare că s-ar putea să ne trezim cu pădurea tăiată încet, bucățică cu bucățică. Am făcut sesizare la Politia Locala, ISC și am trimis o interpelare la biroul de urbanism al Primăriei pentru a afla ce este cu acest șantier și dacă are Autorizație de Construire”, a semnalat consilierul local Sergiu Leuce, pe pagina sa de Facebook.
Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: