FOTO | Cărțile interactive pentru copii, titluri clasice, dar și ultimele apariții editoriale, atracțiile Bookfest

Cărțile interactive pentru cei mici și cele care își propun să le dezvolte creativitatea, se numără printre atracțiile Salonului de carte Bookfest de la Cluj.

De altfel, cele mai multe edituri oferă volume pentru copii, cu reduceri care se apropie de 30%, de la clasicele povești, la atlasul animalelor sau al dinozaurilor, sau chiar cu trucuri de spionaj. Există însă și volume la prețuri de 5 lei – precum o serie de peste 100 de cărțulii care îi învață pe cei mici cum să creeze figurine din hârtie creponată, frunze, respectiv accesorii din materiale de blugi.

Cărțile tipărite de o editură britanică își propun să le dezvolte copiilor simțurile și să își dezvolte atracția pentru lectură:

„Sunt o variantă interactivă, prin care ei învață pe domenii foarte variate. Avem cărți cu piane la care copiii efectiv apasă pe taste și cântă. Sunt și cărți muzicale pentu copii un pic mai mari, care îi învață să recunoască insrumentele, să audă cum sună o vioară, un contrabas, iar la final cum sună aceste instrumente într-o orchestră. Mai sunt cărți tip jucărie, care au în ele șine, pe care pot să pună trenulețe, avioane”, a spus reprezentanta unei librării care lucrează cu editura amintită, Anamaria Cabău. „În ziua de azi copiii nu mai stau atât de mult să citească în mod clasic, iar poveștile care mergeau pe vremea noastră în ziua de azi merg și nu prea merg și cumva sunt o variantă foarte bună să înlocuiești tableta sau alte lucruri care în ziua de azi sunt foarte atractive pentru ei, văzând părinții cu telefon, cu tabletă, cu televizor. Astfel de cărți sunt o variantă interactivă, prin care ei învață în domenii foarte variate, inclusiv cărți cu stickere, care ajută foarte mult să își îmbunătățească, în primul rând, vocabularul. Avem o carte despre ce se întâmplă când creștem mari și ce se întâmplă în corpul nostru, pe baza întrebărilor îți este mai ușor să înțelegi”.

Într-o altă carte copiii sunt ajutați să își înțeleagă emoțiile. „E o carte despre sentimente, tot cu clapete, dar în mod interactiv află copiii de ce suntem (oamenii, în general, inclusiv copiii, n.red.) triști, de ce suntem nervoși, cum interacționăm în aceste situații și cum putem să ne controlăm limbajul corpului, astfel încât să transmitem ce vrem. Cumva se pun în pielea păersonajelor, a animăluțelor care trec prin stările respective, dar cumva îi ajută”, a completat Anamaria Cabău.

Atât titlurile clasice, cum este o ediție ilustrată a „Fermei animalelor”, de George Orwell, dar și ultimele apariții beletristice, gen „Femei carea aleargă cu lupii”, un bestseller New York times, sunt expuse la standuri. Nu lipsesc nici volumele de dezvoltare personală, dicționarele, ghidurile de grădinărit ori design interior, respectiv cărțile dedicate unor evenimente sau personalități istorice.

„Am venit pentru copii, să le aut ceva cărți interesante și chiar am gîsit niște cărți foarte creative”, a spus un tătic, însoțit de doi copii. „Oferta mi se pare variată,  am luat cărți de dezvoltare personală, dar și de istorie”, menționează o doamnă. „Am venit după o carte în mod particular, pe care am găsit-o foarte redusă, de la 40 la 20 de lei și sunt foarte bucuroasă și încă o carte pe care l-am mai citit, dar nu și această carte, Brandon Sanderson”, punctează o tânără. „Nu am căutat o carte anume, din păcate nu am prea găsit cărți în limba engleză (pentru adulți, n.red.), a trebuit să iau în limba română, am luat vreo patru cărți”, a completat o altă tânără. Nu toți vizitatorii au și făcut cumpărături: „Nu am găsit cartea căutată și pe design am mai căutat, dar tot nu am găsit, ar fi frumos să fie mai dezvoltat și într-un cadru mai larg, mult mai multe edituri”, a menționat un tânăr.

Chiar dacă sunt încântați de locul unde are loc evenimentul, organizatorii au fost nevoiți să limiteze numărul editurilor de la standuri, din motive de spațiu: Se întâmplă foarte des, mai ales la edițiile locale, să nu avem suficient spațiu și să trebuiască să mai refuzăm edituri. În general păsătrăm spațiu pentru editurile care au mai participat în trecut, e o politică de fidelizare a expozanților. Editurile mari sunt întotdeauna. Reducerile sunt cuprinse între 20 și chiar 70%, la două dintre edituri, punctual, pe anumite titluri, în rest, majoritatea editurilor au reducere de 20%”, a menționat pentru EBS Radio Adrian Baciu, responsabil de comnicare al evenimentului. Acesta a explicat și ce gen de cărți au cea mai mare trecere, în prezent:

„Cărțile de popularizare a științei, aș putea spune, sunt destul de căutate în ziua de astăzi. Și cărțile de slef-help am văzut că se vând destul de bine, dar și cele de literatură. Piața de carte pentru copii este (de asemenea, n.red.) este destul de dezvolttată în România și mulți oameni sunt interesați de astfel de cărți, inclusiv manuale, care se găsesc la două standuri, mai ales că începe și școala”, a menționat el.

Un număr de 20 de expozanți, cu aproximativ 10.000 de volume, dar și CD-uri, în cazul unuia dintre standuri, sunt prezente la Bookfest 2019 la Cluj. Evenimentul are loc până duminică, între orele 10-20, la clădirea Casino din Parcul Central.

Ovidiu Cornea

 

X
X
X