FOTO | Castelul Bánffy din Bonțida își schimbă înfățișarea. Peste un milion de euro vor fi investiți în restaurări și proiecte artistice

Clădirea centrală a castelului Bánffy de la Bonțida își schimbă fața în următorii doi ani.

Aripa castelului, construită în stil romantic, va fi restaurată complet și va găzdui o expoziție dedicată ultimului proprietar al domeniului, contele Bánffy Miklós.

De asemenea, la etaj va exista o cameră care va recrea atmosfera de epocă. La toată clădirea centrală se va lucra la consolidarea structurii, potrivit reprezentanților Fundației Transilvania Trust, care administrează castelul.

Restaurările corpurilor de clădire din castel au început după 2001, în cadrul unor tabere care au reunit mii de studenți.

„Noi am început cu clădirea fostei bucătării, unde acum avem o cafenea culturală. Este cazarea studenților noștri și bucătăria care deservește studenții, care este restaurată în poporție de 90%. A urmat clădirea Miklós, care este restaurată în proporție de 60%. Acolo avem centrul de specializare, sala de conferințe și câteva unități de cazare. Curtea de onoare, fostele grajduri și celelalte clădiri au fost restaurate în proporție de 40%, iar clădirea principală este restaurată cam 20%”, a explicat Csilla Hegedus, președinta fundației.

Înfățișarea finală a castelului va reda toate etapele prin care a trecut ansamblul, încă din secolul XIV, de la epoca renascentistă la cea barocă, respectiv la secolul XX.

„Este o dilemă sau o provocare cum să restaurăm castelul, adică ce perioadă să alegem. Sunt unele mici semne care atestă această dilemă. De exemplu, la intrarea în clădirea Miklós am păstrat inscripția din anii 50, care spunea că acolo, cândva, au fost birourile stației de mașini și tractoare. În corpul central, în anii 60 s-a inserat beton în mai multe locuri ale castelului, deci suntem în situația în care trebuie să restaurăm acest planșeu de beton pentru că dacă încercăm să îl înlăturăm, pe o parte este foarte greu, pe de altă parte poate afecta structura clădirii”, a declarat și Timea Berki, coordonator de program în cadrul Fundației Transilvania Trust.

Lucrările de restaurare a corpului central din castel sunt finanțate de Guvernul Ungariei, cu 950.000 de euro. Pentru restaurarea integrală a domeniului castelului mai sunt nevoie de peste 6 milioane de euro, bani pe care Fundația speră să îi adune în următorii 7 ani.

Artiștii pun stăpânire pe castelul din Bonțida

Mai mult, arta și tehnologia vor înfrumuseța castelul Bánffy din Bonțida, în cadrul unui alt proiect, care beneficiază finanțare europeană.

Tineri artiști din țară și străinătate vor crea instalații care vor pune în valoare, inclusiv cu ajutorul noilor tehnologii, atât interiorul, cât și curtea castelului de patrimoniu. Artiștii vor colabora cu meșteri din comună și din împrejurimi, ceea ce reprezintă unul din obiectivele proiectului, intitulat Artech.

Acesta are o valoare de 380.000 de euro, din care mai bine de jumătate sunt bani europeni.

„Un obiectiv al nostru important este cultura . Nu vrem să fie doar o cultură de elită, ci o cultură care să servească conlocuirea și conviețuirea comunităților locale. Un alt obiectiv este ca trecutul să fie pus în slujba viitorului, ca acești tineri să își însușească prin aprortul culturii unele vocații, abilități, care să poată fi folosite cu succes în viitor”, a declarat Tibor Navracisc, care își încheie în curând mandatul de comisar european pentru Educație, Cultură și Tineret.

O inițiativă similară cu cea de acum a mai fost derulată la castelul Bánffy începând cu 2015 și a lăsat în urmă amenajări cu impact vizual ori utilitate practică.

„Rezultatul a fost spațiul de primire din clădirea principală a castelului, cu un șir de lumini care imită ritmul bolților din clădire, sau un candelabru realizat cu mâna, de altfel tot ce s-a făcut în cadrul acestor proiecte este manual, sau herghelia Bánffy din curtea castelului, loc de joacă din lemn pentru copii, sau balansoarele în care pot sta turiștii, o instalație deasupra clădirii porții, care conține și un citat din Trilogia transilvană a contelui Bánffy Miklos, care a locuit aici ultima dată”, a precizat Timea Berki, coordonatoare a proiectului.

Proiectul Artech este derulat de Fundația Transylvania Trust, care administrează castelul Bánffy din Bonțida, în parteneriat cu asociații din Spania, Ucraina și Albania.

Dacă primele restaurări au fost finanțate de diverse organizații din străinătate, lucrările din ultimii ani, precum finalizarea șarpantei clădirii centrale sau finisarea centrului cultural, au fost susținute de fondurile donate de festivalul Electric Castle din Bonțida, a explicat Csilla Hegedus.

Astfel de evenimente aduc prestigiu localității, crește numărul de turiști care revin pentru vizitarea obiectivului și aduc locuri de muncă, fie și temporare, pentru localnici, a subliniat și comisarul european pentru Cultură, Educație și Tineret, Tibor Navracis, prezent la Bonțida.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: