În Cluj există animale care merg la serviciu asemenea unor angajați cu normă întreagă.

Este exemplul câinilor de terapie, care împreună cu psihologi, logopezi sau kinetoterapeuți vin în ajutorul celor care suferă de diferite afecțiuni: de la axietate, la diferite fobii, tulburări de spectru autist sau probleme motorii.
Rolul animalelor este unul deosebit pentru că îi motivează pe oameni.
„Rolul lor este să îi motiveze pe beneficiarii noștri, atât copii, cât și adulți să treacă prin procesul terapeutic. Înseamnă că ei își crează o altfel de relație. Dacă până atunci unui copil sau unui adult i se spune că trebuie să facă anumite exerciții pentru că trebuie, din momentul acela i se spune, de exemplu, Bes (cățelul din fotografie, n.red.) și-ar dori mult să facem puzzle-ul acesta sau să îi aruncăm mingea de 20 de ori. În momentul în care dorința vine din interiorul lui, frustrarea și oboseala apar mult mai târziu”, a explicat George Moșoia, președintele asociației Dog Assist.
Pentru ca un câine să devină unul de terapie, acesta trebuie să treacă printr-un proces special de pregătire.
Importante sunt și caracteristicile animalului. Câinele trebuie să fie sociabil, lipsit de agresivitate, dar și disciplinat.
„Câinele merge printr-un dresaj de obediență, adică dresaj de bază unde învață comenzi simple cum a fi șezi, culcat, așteaptă, chemarea la stăpân. Și dincolo de asta este dresajul de specialitate, unde noi îi desensibilizăm și îl decondiționăm la anumiți stimuli, adică eu îl obișnuiesc pe câine să interacționeze cu stimuli precum zgomote, mângâieri sau diferite suprafețe sau învăț până la ce nivel nu are nicio problemă și în ce mod pot să îl ajut dacă este depășit acel nivel”, a mai spus George Moșoia.
Pe lângă terapie, interacțiunea cu animalele reduce stresul, dar aduce și alte beneficii pe plan emoțional.
Câinii asociației Dog Assist urmează să ajungă în grădinițe, școli ori universități în cadrul unor proiecte. În plus, asociația oferă și servicii pentru companiile care vor să îi ajute pe angajați să scape de stres prin activități asistate de animale.
Ioana Pîrlea