FOTO | Clujenii încep să guste tot mai mult evenimentele organizate noaptea

Evenimentele nocturne sunt tot mai populare la Cluj. Pe lângă manifestările care au loc și în alte orașe, precum Noaptea Muzeelor, Nocturna Bibliotecilor sau Noaptea Filmului Românesc, în ultmii ani în oraș au apărut și evenimente create la nivel local.

Cluj Never Sleeps, Crosul de Noapte, Lights On și chiar Picnicul de Noapte sunt doar câteva exemple. Două evenimente nocturne au avut loc de curând în oraș. Noaptea Galeriilor și, în premieră, Noaptea Companiilor.

„Cred că vine în ajutorul tututror angajaților sau a celor care doresc să se angajeze într-o companie, ținând cont că pot să vadă exact vibe-ul interior al companiei, al oamenilor, să interacționeze direct cu persoanele din interiorul deparatemntelor și, bineînțeles, posibilitatea de a veni după programul de lucru, nefiind nevoiți să-și ia o zi liberă sau să se ceară de la serviciu să vină să vadă cum stau lucrurile într-o altă comapanie, unde ar putea să fie viitorul lor job. Noi, după-amiaza sau seara organizăm și seri de film sau seri de jocuri”, spune Anca Pintea, reprezentanta unei firme de construcții care a participat la Noaptea Companiilor.

Pleiada evenimentelor de noapte include și manifestări neconvenționale, cum sunt jocurile de tip Escape, organizate periodic în pădurea Hoia.

Liviu Adace, programator, a participat la una dintre edițiile recente.
„Interesant, a fost pentru prima dată când am fost noaptea în pădure, cu lanterne. Au fost în jur de 40 de persoane, împărțite în echipe, chiar și studenți străini am văzut. Aveam checkpoint-uri pe care trebuia să le urmăm și, la sfârșit, ne aștepta un treasure. A fost interesant. Sincer, nu am văzut fantomele (râde, n.red.), dar e ceva diferit decât ziua, merită. E singurul moment al zilei în care găsim timp să mai facem și alte activități, pentru că ziua suntem la serviciu”, a spus Liviu.

În multe orașe din străinătate, evenimentele culturale și nu numai, organizate noaptea, sunt o obișnuință, iar Clujul începe să se alinieze acestei tendințe.

„Cred că fiecare eveniment care se întâmplă după lăsarea serii aduce cu sine o fascinație vizavi de elemente pe care le vedem ziua și cu care suntem familiarizați în timpul zilei, dar care în lumina nopții arată și se manifestă ușor schimbat. Începem și noi, cumva, să gustăm din această viață culturală de afară. În marile muzee ale lumii se poate inclusiv înnopta în cadrul evenimententelor marca Noaptea Muzelor. Germania are o agendă extrem de încărcată, cu evenimente care permit deschiderea ușilor unor obiective turistice după programul obișnuit în anumite nopți din an”, a declarat Andi Daiszler, organizator al mai multor evenimente din oraș, între care și festivalul Lights On.

Evenimentele care folosesc tema nopții completează agenda festivalurilor din oraș care se întind până la ore târzii, precum Untold, Jazz In the Park sau chiar TIFF.

 

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: