Alfabetului Scripor, un sistem tactil care permite persoanelor cu deficiențe de vedere să citească și să recunoască eficient culorile, inventat de un clujean, va fi implementat, în premieră în România, la Cluj-Napoca.
Practic, Primăria va lua mai multe măsuri de accesibilizare pentru persoanele cu deficiențe de vedere, cu ajutorul alfabetului Scripor.
Într-o primă fază, machete ale clădirilor primăriei de pe Calea Moților și din Piața Unirii, dar și hărți tactile pentru acestea folosind „alfabetul culorilor”, vor fi disponibile pentru a facilita accesul persoanelor cu deficiențe de vedere. Apoi se vor realiza trasee turistice pe baza alfabetului culorilor în cadrul ediției din acest an a Zilelor Clujului.
Pe termen lung, Primăria vrea să realizeze hărți tactile în alfabetul Scripor cu principalele trasee de transport public, care vor fi amplasate în stațiile de autobuz pentru a le oferi pesoanelor cu deficiențe de vedere posibilitatea de a utiliza cât mai ușor rețeaua de transport.
Primarul Emil Boc a precizat că analizează, împreună cu autorul proiectului, Tudor Scripor (cel care dă și numele alfabetului, n. red.), extinderea acestui sistem la nivelul întregului oraș. E vorba de parcuri, muzee, biblioteci, gară, aeroport și chiar centre comerciale.
„Acest lucru presupune amplasarea de machete sau hărți tactile la intrarea fiecăreia dintre instituții sau parc pentru a facilita accesul la informație al persoanelor cu deficiențe de vedere”, a precizat Emil Boc.
Alfabetul Scripor este invenția clujeanului Tudor Scripor, care a și fost premiat cu Medalia de Aur la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva, în aprilie 2019, secțiunea Educație, Cultură și Artă. Marele Premiu a fost oferit de către Asociația Inventatorilor din Germania.
