Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

FOTO | Clujul verde. Grădinile urbane, o alternativă sustenabilă

Conceptul de grădini urbane, mult mai popular peste hotare, începe să prindă, timid, teren și în țara noastră.

La Cluj, specialiștii îi îndeamnă pe locuitori să transforme orice spațiu – de la bucătării, balcoane, acoperișuri sau alei – în zone în care să cultive legume, plante aromatice sau flori. Astfel de obiceiuri pot să devină un motor sustenabil social și economic.

Cei care militează pentru un mediu urban mai curat vin cu un îndemn. Clujenii sunt încurajați să își cultive propriile legume în spațiile din cartiere, așa cum se întâmpla în urmă cu mai mulți ani.

„Ceea ce propunem noi cu aceste pop-up gardens este să luăm practicile care există deja în Cluj, acelea de grădinărit urban. Asta pentru că prin anii 70, în momentul în care s-au mutat locuitorii Clujului în marile cartiere, oamenii venind de la țară și-au consumat timpul liber făcând grădini. Genul acesta de practici ar trebui aduse în contemporan”, spune arhitectul Silviu Medeșan.

Micile grădini ar putea apărea nu doar în jurul blocurilor, ci și pe acoperișuri, spune antreprenorul olandez Ronald van Den Heuvel.

„Cea mai interesantă soluție pentru România ar fi utilizarea acoperișurilor ca grădini urbane, în special la blocurile vechi unde soluțiile prietenoase cu mediul ar ajuta. Cred că este o oportunitate care nu este exploatată aici, dar care în țările din Vest este tot mai populară. Vrem să pornim o industrie, să vedem cum putem crea idei noi și start-up-uri pentru ca oamenii să aibă acces la noi soluții”, a declarat Ronald van Den Heuvel.

Clujenii se arată interesați de propunerea urbaniștilor.

„Absolut senzațională și bine venită și inspirațională (ideea, n.red). Vreau să îmi fac și eu acasă un perete cu flori, cu verdeață, cu condimente”, spune o femeie.

„M-ar tenta și pe mine să încerc. Chiar avem și acasă plante aromatice și flori pe balcon. Facem cât putem fiecare. Ar trebui încurajată cât mai mult lumea să cultive”, spune o altă femeie.

La Cluj, în cadrul evenimentului Someș Delivery, a fost prezentată și o bibliotecă verde cu plante aromatice, construită din pet-uri. Aceasta poate fi amplasată atât afară, cât și în locuință și, pe lângă aroma pe care o emană, oferă și alternative pentru o alimentație sănătoasă.

„Soluția pe care noi am făcut-o este un fel de bibliotecă din pet-uri reciclate care se irigă automat. Plantele cumva își extrag apa, câtă au ele nevoie, din conducta care este irigată de un rezervor de apă. Noi vrem să insistăm pe a produce alimente, plante aromatice pe care să le folosești când gătești – cimbru, rozmarin, plante pe care să le crești în propria bucătărie sau, mai curajos, să colaborezi cu vecinii pentru o seră pe bloc. Pot fi adaptate soluții și pentru birouri, ca angajații să plece acasă cu o mână de busuioc proaspăt”, a spus Silviu Medeșan.

Tot în cadrul Someș Delivery, specialiștii au creat o platformă digitală în care sunt puse pe hartă zonele verzi din cartierele clujene, dar și alte zone vacante, cum ar fi acoperișuri de școli, blocuri sau clădiri de birouri, care pot fi transformate în grădini urbane.

Ioana Pîrlea

Ascultați reportajul difuzat la EBS Radio:

X
X
X