FOTO | Cum va arăta viitorul Centru integrat de transplant din Cluj. A fost ales proiectul câștigător

O echipă de arhitecți spanioli și români va proiecta viitorul Centru integrat de transplant din Cluj, de pe strada Victor Babeș.

Aceștia au câștigat concursul internațional de soluții organizat de Consiliul Județean Cluj. Valoarea contractului de proiectare depășește 20 de milioane de lei și este cea mai mare atribuită printr-o astfel de procedură în România, în ultimii 30 de ani.

Proiectul câștigător este realizat de un birou de arhitectură din Cluj, în colaborare cu specialiști din Spania și propune două corpuri de clădire, etajate, care vor fi conectate în partea inferioară între ele.

Viitorul centru de transplant va dispune de spații aerisite și luminoase, cu saloane care vor oferi o panormă asupra orașului. Proiectul câștigător a oferit cea mai bună compartimentare a spațiilor medicale.

„Blocul operator este foarte bine organizat, cu circuite curate și murdare total separate și permite flexibilitate în utilizarea paturilor atât pre, cât și post operator. Acesta este pozioționat în apropierea departamentului de imagistică. Toată terapia intensivă este pe un singur nivel, la etajul 1 al clădirii, cu o priveiște deschisă și lumină naturală”, a spus arhitecta Oana Gavriliu, președinta juriului.

Proiectul a fost apreciat pentru modul în care se integrează în zonă, dar și datorită compartimentării medicale.

„În primul rând am relaționat foarte mult cu amprenta clădirilor existente din celelalte terase ale clinicilor și prin asta am încercat să fie un volum cu un impact cât mai mic asupra zonei din jur, dar în același timp să preia foarte multe alinieri, să respecte foarte mult circulația, atât a studenților, cât și a medicilor. Noi nu avem experiența suficientă, dar colegii din Spania ne-au ajutat foarte mult, ei fiind specialiști în proiectarea de spitale”, a declarat Alexandrina Chiș, membră a echipei câștigătoare.

Interes deosebit pentru unul dintre cele mai de anvergură concursuri internaționale de soluții organizate în România în ultimii ani

Interesul specialiștilor pentru competiție a fost peste așteptări, chiar dacă proiectul s-a dovedit foarte provocator, spune președintele Ordinului Arhitecților din România, Alexandru Găvozdea.

„E vorba despre o funcțiune extrem de provocatoare și dificilă, dar și de un amplasament foarte dificil. Pe cât de valoros, pe atât de dificil, fiind în centrul orașului și într-un context urbanistic și patrimonial extrem de important. Acest lucru a zgândărit orgoliul și spiritul competitiv al arhitecților, care au participat și a contribuit, cu siguranță, la interesul lor pentru concurs”, a spus Alexandru Găvozdea.

Viitorul Centru integrat de transplant va fi amenajat pe un teren de 15.000 de metri pătrați, va avea 300 de paturi, iar aici vor putea fi efectuate transplanturi de rinichi, plămâni, inimă și ficat.

Centrul urmează să fie realizat din bani europeni, în parteneriat cu patru instituții medicale clujene și să fie gata în 5 ani.

40 de echipe de arhitecți, din România, dar și din Cehia, Spania și chiar SUA au participat la concursul internațional de soluții, lansat la finalul lunii mai de Consiliul Județean Cluj.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: