FOTO | Descoperire surprinzătoare a arheologilor pe șantierul de pe strada Regele Ferdinand

Lucrările la strada din centrul Clujului au scos la iveală o construcție surprinzătoare pentru arheologi.

Specialiștii au reluat săptămâna aceasta săpăturile arheologice, odată cu începerea lucrărilor de modernizare a carosabilului și la cel de al doilea sens de circulație de pe strada Regele Ferdinand.

Săpăturile vor continua încă o săptămână și au ca scop descoperirea limitei de Est a Turnului Podului, turnul de intrare în Clujul medieval, dar și a ruinelor romane de dedesubtul acesteia, scoase la lumină în urma săpăturilor la prima bandă de circulație la care s-a lucrat.

Prima descoperire făcută odată cu reluarea săpăturilor a fost una neașteptată, spun arheologii.

„Surpriza este, deocamdată, găsirea unei construcții lipite de Turnul medieval. Care este semnificația acestei construcții încă nu ne-am dat seama în acest moment. Săpăturile sunt abia la început, încă nu am reușit nici să decopertăm toată suprafața turnului, sau a amprentelor acestuia, astfel că doar în câteva zile vom putea ști ce se întâmplă”, a declarat pentru EBS Radio arheologul Sorin Cociș, de la Institutul de Arheologie al Academiei Române din Cluj, care coordonează cercetările.

În urma primei runde de săpături pe șantierul de pe strada Regele Ferdinand, arheologii au scos la lumină Turnul Podului, care delimita cea mai veche stradă atestată documentar din oraș, în anul 1362.

Specialiștii au găsit atunci și ruine romane masive, care ar putea reprezenta un zid de incintă sau chiar o poartă de intrare romană.

Toate vestigiile vor fi conservate in situ și vor fi puse în valoare cu ajutorul unor imagini 3D.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: