Proiectele din cadrul facultății îi fac pe studenți să își pună creativitatea la joacă. Un tânăr care studiază automatică la UTCN a dezvoltat un sistem de automatizare care, cu ajutorul unor senzori, poate aprinde lumina doar interpretând gesturile.
Produsul a fost gândit în cadrul laboratorului Internet of Things de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și se pretează mai ales în unitățile medicale.
„Senzorul nu are un cost ridicat de achiziție, poate fi ușor integrat în orice sistem Internet of Things și ajută foarte mult. De exemplu, în spitale dacă doctorii nu vor să atingă întrerupătorul cu mâna, efectiv doar prin gesturi vor putea controla lumina din incintă sau orice alt dispozitiv conectat la internet. Este mai igienic pentru spitale și aici am văzut eu cea mai mare utilizare, aplicabilitate”, spune Raul Porojan, inventatorul acestui sistem.
Un astfel sistem poate fi instalat și folosit pe orice dispozitiv care poate fi controlat de la distanță și este conectat la internet, a mai explicat studentul. De exemplu, acesta poate fi utilizat și pentru controlul aerului condiționat sau al ușii.
Internet of Things este sistemul care presupune folosirea internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive, servicii și sisteme automate, formând astfel o rețea de obiecte.
Astfel de proiecte le pot aduce tinerilor diferite oportunități.
„Este foarte important ca studenții să lucreze încă din universitate în genul acesta de proiecte, pentru a avea o experiență anterioară angajării. Tot mai multe firme au început să dezvolte echipamente Internet of Things și au nevoie de personal. Practic, studenții noștri, după terminarea facultății, se potrivesc foarte bine pe acest gen de job, a declarat Valentin Sita, cadru didactic la UTCN.
Industria Internet of Things estimează că în următorii ani se vor produce peste 50 de miliarde de dispozitive, ceea ce reprezintă o creștere de peste 35%, pe plan mondial, a echipamentelor conectabile la internet.
Ioana Pîrlea