FOTO | Dragoste cu spini. Povestea bărbatului care are acasă 30.000 de cactuși

Un arădean și-a transformat pasiunea pentru cactuși, pe care îi visa încă din copilărie, într-o veritabilă afacere. Teofil Condoroș și-a început afacerea odată cu Revoluția. Are astăzi o colecție de 500 de specii, unele mai rare, și o plantație cu peste 30.000 de exemplare în solariile și serele sale.

Bărbatul, care în zilele acestea se află la un târg de meșteri și producători din Cluj-Napoca, a povestit la EBS Radio despre ce înseamnă să crești și să cultivi în România exoticele plante asociate cu continentul american.

„Atracția față de cactuși o am din copilărie. Eu la 7-8 ani visam cactuși. Este inexplicabil, dar acolo îmi era gândul”, povestește bărbatul.

Cu plasa plină cu cactuși la piață

În comunism, a lucrat mulți ani la o fabrică de încălțăminte, pâncă când lucrurile au intrat impas.

„M-am lăsat de lucru în ‘89; nu mai mergea, nu mai câștigam, mi s-a redus salariul, care oricum nu era mare, la jumătate și am zis ‘Salutare’. Mi-am făcut un calcul cum că eu pot să îmi fac banii respectivi din cactușii pe care îi aveam atunci; asta mi-a atras multe jigniri… Sunt persoane care îmi spun acum: ‘nu am crezut că ajungi la stadiul ăsta și să faci și bani din ei’”, povestește Teofil Condoroș.

După Revoluția din 1989, în România au fost în floare importurile de electrocasnice, dar Teofil Condoroș s-a orientat spre lumea plantelor. Mergea cu plasa de cactuși la piață, un drum suficient pentru a-i asigura un venit echivalent cu salariul pe care îl avusese în fabrică, susține el.

„Am putut să mă ocup cu adevărat de ei după ce m-am căsătorit. Aveam în minte orhideele și cactușii. M-am orientat spre cactuși. I-am spus nevestei mele: ‘Balconul ăsta – care avea vreo 3-4 metri – îl umplem de cactuși’. Pentru ea a fost o glumă, nu m-a luat în serios, dar a văzut apoi cu ochii ei că așa am făcut. Eu atunci începeam doar să am tangență cu ei. A crește cactuși, a face o colecție, o cultură, e cu totul altceva, nu doar că îi cumperi și îi pui acolo”, povestește cultivatorul de cactuși, care are și doi copii.

De la câteva exemplare, la aproape 500 de specii

După anii ’90, internetul nu era încă răspândit în România, iar informțiile circulau greu, astfel că în primii doi ani nu a reușit mai nimic cu mini-culturile sale. Timpul a trecut, iar colecția a crescut și ea, astfel că a ajuns în timp la aproximativ 500 de specii.

„Nu am neapărat cele mai rare soiuri, pentru că sunt persoane care au specii unicat, dar am cactuși cu vârsta de 40 de ani, sau de un metru jumătate. Îi prefer însă pe cei mai mici, pentru că pot să îi transport și să îi comercializez mult mai ușor”, a mai spus Teofil Condoroș.

Producția intensivă s-a dezvoltat în special în ultimii 10 ani și numără astăzi aproximativ 30.000 de exemplare, o bună parte provenite din speciile din colecție.

Cactusul are nevoie de ani buni ca să crească

Nu toți cactușii au spini, ține să subliniaze Teofil Condoroș, iar cel mai ilustrativ exemplu este cactusul-stea, unul dintre preferații clienților, care crește în diferite forme. Cultivarea cactușilor, până să ajungă pe tarabă, este un proces de durată, în condițiile în care creșterea se accelerează abia după 4-5 ani, povestește bărbatul.

„Faptul că plantele astea se fac așa de greu, e un mare avnataj pentru mine. Adică mie îmi place asta, să văd cum crește de încet,  dar bine. Aștept 8 ani, chiar 10 ani până îi scot la vânzare. Asta nu o face oricine. Dar să nu vorbim despre vacanțe, pentru că nu am avut vacanță de 30 de ani… asta e vacanța mea, concediul meu, să stau între cactuși”, povestește Teofil Condoroș despre pasiunea sa.

O parte dintre cei care participă la târguri de profil, cunosc deja cactușii arădeanului. Alții sunt pur și simplu iubitori de flori așa că se opresc să îi admire sau să îi cumpere.

„Îmi plac florile, în general, iar cactușii foarte mult. Pur și simplu îmi plac. Mai am doar un cactus, dar o să încerc să țin pasul, să mai cumpăr”, spune o femeie.

„E prima dată când vin la acest târg, cred că e foarte frumos ce face domnul și dacă mai vine, vă zic că și eu vin…”, adaugă o tânără.

„După ce te îndrăgostești de ei, nu te mai poți desprinde ușor”

Cactușii nu cresc chiar oricum, spune Teofil Condoroș. Vara trebuie ținuți la lumină, iarna într-un loc răcoros și luminos – cum ar fi o cameră separată cu acces la lumină –  iar de la jumătatea lui octombrie până în aprilie nu au nevoie de niciun strop de apă.

Cei care le pot oferi condițiile necesare vor avea și o satisfacție pe măsură, asigură cel care și-a transformat pasiunea în mod de viață.

„Merită ca iubitorii de flori, de frumos și de verde să își găsească un loc în gospodărie, un colțișor și pentru cactuși. Dacă te uiți și aici pe tarabă, sunt multe feluri, ce frumos arată. Unul de un fel, alții de alt fel și când sunt mai mulți la un loc, încep să înflorească pe rând din aprilie până în septembrie. Ba unul, ba altul înflorește. Un colțișor cu cactuși dă un aspect surprinzător pentru mulți și după ce te îndrăgostești de ei, nu te mai poți desprinde ușor de ei și îți vine să tot adaugi”, a mai povestit Teofil Condoroș.

La târgul la care este prezent până sâmbătă și crescătorul de cactuși, dar care durează până în 15 august, își expun creațiile zeci de producători și meșteri tradiționali. Evenimentul are loc în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: