FOTO | În lumea culorilor. Locul în care vechi piese de mobilier sunt readuse la viață

Obiectele de mobilier vechi pot fi readuse ușor la viață. Principalul ingredient este creativitatea. O demonstrează Gabriella, Enikő și David care, deși au o cu totul altă pregătire, își dedică o mare parte din timp pentru a da o nouă viață unor obiecte cu o istorie aparte.

Uniți de pasiunea comună, ei și-au deschis propriul atelier de redecorare a mobilierului, la Cluj-Napoca. De profesie psiholog, Gabriella și-a descoperit această pasiune dintr-o pură întâmplare. Iar acum nu trece zi în care să nu își dezvolte creativitatea în atelierul în care transformă piese de mobilier vechi în mici opere de artă.

„Foarte întâmplător m-am întâlnit cu aceste vopsele și m-am îndrăgostit de paletarul de culori. Și am început întâi acasă, având foarte multe piese de mobilier care pot fi revopsite, restaurate. Mi-a plăcut atât de mult încât cu soțul meu ne-am gândit să facem din acest hobby ceva mai mult și să îl extindem. Eu sunt psiholog școlar, dar practic și aici la studio, fac un fel de consiliere, doar că pe alt domeniu. Aici e consiliere pe culori, pe stiluri”, spune Gabriella Baxter-Dáné.

În atelier este folosită o vopsea naturală, pe bază de apă, creată de artista britanică Annie Sloan. Prin culoare, obiectele uitate odinioară într-un colț al podului primesc o nouă șansă de a fi puse în valoare.

„De exemplu, dacă avem mobilier acasă, care nu mai e într-o condiție în care să poată fi folosit, prima idee e să îl aruncăm. Dar de foarte mult ori aceste piese sunt mai rezistente, sunt mai bune, numai că trebuie să le restilizăm un pic. Și aici suntem și la ideea de reciclare, nu aruncăm ceva, ci încercăm să îl transformăm în ceva frumos. Și aici intervine atât creativitatea, cât și arta și ideile noastre. Aceste piese de mobilier au istoria lor și este foarte frumos să o descoperim și să le repunem în funcțiune”, a adăugat Gabriella Baxter-Dáné.

Cei care trec pragul atelierului sunt fascinați.

„Cred că numai niște inimi generoase pot să dea viață la ceva vechi îmbrăcat în ceva nou. Culorile sunt fasinante, la fel și faptul că trecem de la mohorâtul negru sau maro la culorile acestea pastelate care înviorează, care dau sănătate, care umplu de culoare casa”, spune o femeie care a ajuns la atelier.

„Și atelierul îmi place, și ideile, dar și rezultatele. Mă tentează să încerc și eu, pentru că în casă am mobilă second, adunată, căreia am încercat și eu să îi dau un aer vechi”, spune  o altă femeie, curioasă să vadă ce poate să facă cu mobila.

Cei trei pasionați nu doar recondiționează piese de mobilier, dar încearcă să le transmită și altora inspirația. În atelierul de pe strada Napoca, curioșii pot găsi o gamă largă de vopsea pentru mobilier și tot aici pot să învețe, în cadrul unor workshop-uri, cum să redecoreze obiectele vechi.

Ioana Pîrlea

Ascultați materialul difuzat la EBS Radio:

Ne poți asculta și aici: