FOTO | Mini-bacul care te trece Someșul și bibliotecă de legume. Amenajări spectaculoase pentru clujenii care vor să petreacă un weekend pe malul apei

Malurile Someșului vor fi animate, în weekend, de instalații spectaculoase, realizate exclusiv din materiale reciclate.

O grădină urbană, sub formă de bibliotecă, un podeț cu balustrade din PET-uri și chiar un mini-bac pentru traversarea Someșului. Sunt doar câteva exemple de amenajări care vor putea fi utilizate de clujeni începând cu acest weekend pe o porțiune a râului care traversează Clujul.

În zona ștrandului din Grigorescu, zeci de studenți la arhitectură, dar și arhitecți specialiști fac ultimele finisaje la spațiile neconvenționale, din materiale reciclate, care le oferă locuitorilor zonei posibilitatea de a explora potențialul râului Someș.

Arhitectul Silviu Medeșan, cunoscut și pentru implicarea în proiectele din zona La Terenuri din Mănăștur, lucrează de zor la ceea ce va deveni în weekend o mini grădină urbană, amenajată sub forma unei biblioteci, de circa 2 metri înîlțime. Amenajarea de grădini urbane în diverse locuri din orașe reprezintă un trend tot mai răspândit în țări din Vest, precum Olanda, Franța, sau Marea Britanie, spune specialistul.

„O grădină urbană poate fi și o grădină pe care o crești la tine în bucătărie sau în living, de acolo îți iei condimentele, nu știu, busuioc pentru pizza. Mai mult, la nivel urban, vrem să ajungem – și ăsta este un prim pas, grădină pe Someș, unde oamenii pot să descopere că poți să faci asta acasă la tine, sau în spațiul urban – chiar pe bloc. Vedem de sus Clujul ca o mare de beton, dar ne putem imagina cum ar fi dacă pe blocul de vizavi unde suntem acum, în Grigorescu, s-ar crește roșii sau varză și oamenii ar beneficia de terasa asta pe care în mod normal nu o au”, spune Silviu Medeșan.
Pentru Roxana Ocoș, studentă în anul IV la arhitectură, este al treila an când pune osul la relizarea unor instalații care dau o altă față unor porțiuni din malurile Someșului.

„Este o ocazie, ca student, să te dezvolți. Dai viață cumva Someșului și apei, naturii din oraș. Mi-aș dori ca inițiativa legată de grădinăritul urban să continue și pe viitor. Cel mai important este că avem în vedere și partea educațională, legată de a forma oamenii, în această direcție, a grădinăritului urban, pentru creșterea calității vieții”, spune Roxana Ocoș.

Un mini-bac, din lemn, așezat pe o platformă de pet-uri, este pregătit să preia, în weekend, mici grupuri de persoane.

Lângă acesta, o echipă de studenți a creat, la umbra unui nuc, un set de băncuțe pe care trecătorii pot sta cu picioarele în apa râului.

„Va fi ca un loc de adunare, pe tot malul este destul de însorit pe timpul zilei și așa că poți sta aici la umbră. Cei mai curajoși vor putea coborî în apă, pe lateral vor exista băncuțe, e exact distanța la care se poate sta cu fundul pe bancă și picioarele în apă. În general lumea vine la plajă, dar ezită să stea în apă, fie că e mâl, pietriș, sau pentru că sunt sticle, lucruri în care te poți tăia. Am creat o platformă fină, cu ajutorul căreia oamenii se pot bucura de ideea de a sta în apă fără să fie ceva periculos”, povestește David, student în anul II la Arhitectură, care a lucrat alături de colegii săi la realizarea instalației.

Vizavi, alți tineri au realizat un podeț flancat pe margini de sute de PET-uri reciclate și care lărgește cărăruia de pe mal.

„Am vrut să facem un pavilion care să ușureze trecerea pe poteci, astfel încât să poată trece doi oameni deodată, fără să se chinuie. Toți pereții sunt din PET-uri de apă și suc, am strâns aproximativ 600 în trei zile, din cămine. Toată lumea (care a realizat instalații în zonă, n.red.) a încercat să pună în valoare Someșul și imaginea râului, noi am încercat să facem în așa fel încât îl ascundem, să facem un fel de barieră între Someș și oameni, să fie ca o mișcare de conștinetizare, că nu e ok să aruncăm atât de multe PET-uri, că poluăm și creăm astfel o barieră între noi și natură”, spune Teodora, studentă și ea în anul II la Arhitectură.

La confluența canalului Morii cu Someșul, în zona Parcului Rozelor, au fost montate podețe care permit circulația trecătorilor. Toate aceste amenajări pot fi utilizate începând de sâmbătă, în cadrul festivalului Someș Delivery.

Tema ediției din acest an a fost axată pe re-utilizarea materialelor reciclate. De altfel, cele două umbrare, amplasate deja de aproape o lună în zona ștrandului Sun, sunt acoperite de un banner reciclat, respectiv de crengi.

Student și el în anul II la Arhitectură, Andrei Zota lucrează de zor, cu un burghiu, la câteva îmbinări de scânduri.

„Am marcat intrarea pe malul unde va fi festivalul, unde am făcut niște scări de pământ am pus lemn refolosit și am creat niște trepte și câteva bârne care să țină pe post de balustradă. Am găsit aici un buștean pescuit din apă și un cadru de frigider, pe care l-am reconstruit și l-am refolosit ca să facem câteva locuri de șezut și am creat un mic living, unde poți să stai și să te uiți la malurile apei, noi îi spunem Living La Someș”, a spus Andrei Zota.

Intereacțiunea cu locuitorii cartierului aduce adeseori sarea și piperul, povestește studentul.

„Am creat niște scări din pământ și am început să decopertăm terenul și am găsit niște scări de beton făcute deja acolo, acum ceva vreme. Între timp a venit un bătrân și ne-a zis ‘eu le-am făcut în urmă cu 25 de ani, locuiesc în blocul ăsta, le-a acoperit pământul, ce bine că le-ați scos voi’. Le-am recondiționat și sunt funcționale. De genul acesta de oameni și de experiențe avem parte. Anul trecut am fost la Armătura, au venit oameni dintr-o comunitate de romi și s-au distrat la fel de bine cu noi, a fost perfect pentru ei și s-au bucurat nu doar ei. Țin minte că lumea nu frecventa parcul din cauza lor sau a faptului că nu erau zone amenajate. Ne-au spus că e periculos să cobori la apă, că nu sunt drumuri amenajate, așa că am pornit atunci de la firul ierbii, așa se numea ediția, acum am ajuns un pic mai sus, pe platformele acestea, dar sunt la fel de interesante”, a spus Andrei.

De-a lungul timpului Someș Delivery a pus în valoare, cu ajutorul specialiștilor și al studenților, porțiuni adiacente Someșului din zone precum Dragalina, Sala Sporturilor, parcul Armătura, iar în acest an zona ștrandului din Grigorescu și a Parcului Rozelor.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: